Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2
Профілактика харчових отруєнь в умовах тривалого відключення електроенергії

Живучи у сучасному світі, ми навіть не замислювалися над тим, яку важливу роль у зберіганні харчових продуктів відіграє холодильник. Однак, війна внесла в наше життя корективи і тривалі відключення електроенергії вимагають від нас адаптації до нових умов.

Спеціалісти Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області дають поради, як подовжити термін зберігання їжі та мінімізувати ризики виникнення харчових отруєнь:
- По можливості придбайте холодоагенти, термосумку, сухий або блоковий лід. Завжди тримайте холодоагенти в морозилці, а коли вимикають світло -
переміщуйте їх в термоконтейнер або термосумку, щоб подовжити час зберігання завантажених туди продуктів.
- Якщо електроенергії вже немає, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин у повній морозилці або до 24 годин у напівпорожній. Якщо світло відсутнє більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
- Не варто недооцінювати термоси, адже вони добре справляються із збереженням температури. Попередньо їх можна охолодити, а склавши в них
необхідні продукти – поставити в прохолодне місце. Готова їжа може зберігатися близько доби (залежно від температури зовні) і особливостей термоса.
- Для зберігання продуктів з холодильника можна використовувати саморобні ящики з пінопласту. Чим більша товщина пінопласту, тим довше зберігається холод усередині такого ящика. Для додаткового охолодження можна помістити всередину акумулятори холоду або наповнені крижаною водою пляшки.
- Швидкопсувні продукти варто розміщувати у найхолоднішій зоні холодильника – "зоні свіжості" для овочів і фруктів. Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. Ретельно проварюйте або просмажуйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви - викиньте її. Викидайте їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою, появою на поверхні слизу, плям чи плісняви.

Заздалегідь зробіть запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, консерви тощо). При цьому надавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукру (не більше 10 г на 100 г продукту).
Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника. Продукти у вакуумному упакуванні можуть
зберігатися довше, але вони все одно потребують зберігання в холодильнику. Завжди варто звертати увагу на рекомендації щодо температури та строків, які зазначені на упаковці.

Пам'ятайте, що вживання зіпсованих продуктів може призвести до харчових отруєнь різної тяжкості, тож будьте обачними та бережіть своє здоров'я!

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України