Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 4
АЧС – найнебезпечніша хвороба свиней!

На сьогоднішній день у світі та Україні зберігається напружена ситуація щодо африканської чуми свиней. У 2024 році підтверджено більше 17 випадків захворювання свиней на африканську чуму. Фіксували випадки як у приватних господарствах так і у дикій природі.

Збудник АЧС не становить небезпеки для здоров’я людини. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник на іншу територію, де є сприйнятливі тварини (домашні або дикі свині). Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища.

Африканська чума свиней є однією з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Дане захворювання має такі клінічні ознаки – стійка лихоманка, синюшність шкіри та множинні крововиливи у внутрішніх органах. Хворі свині виділяють збудника АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями організму. Загибель захворівших тварин при зараженні АЧС 100 %.

    З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства НЕОБХІДНО:

  • Не здійснювати закупівлю не ідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  • Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами.  Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  •  Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому для використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  • Не допускати відвідування тваринницьких приміщень сторонніми особами. 
  • Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.   
  • Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.
  • Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней.
  • При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.   
  • Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  • Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.        

                  Дотримання вказаних вище елементарних заходів вбереже тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а їх господарів - від непередбачуваних матеріальних втрат.

Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  тел. (0432)-65-73-28

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України