Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 21
ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН, ТА ВЛАСНИКІВ ПАСІК! ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ

Першим кроком до отримання безпечної та якісної продукції бджільництва є зареєстрована пасіка, що дає ряд переваг для бджолярів. Необхідно реєструвати пасіки згідно з Порядком реєстрації пасік, що затверджений наказом Мінагрополітики України, українською академією аграрних наук від 20.09.2000 року № 184/82.

      Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування – виконавчий комітет Козятинської міської ради, за адресою: м. Козятин, вул. Героїв Майдану, 24. Для довідок звертатися у Відділ економіки, розвитку  АПК та інфраструктури фінансового управління Козятинської міської ради, каб. 11, тел.(04342)-2-10-90.

      Халатність та страх бджолярів реєструвати свої пасіки з самого початку завдають шкоди і їм, і довкіллю. Адже незареєстровані пасіки не проводять планового ветеринарного догляду та позбавлені професійного лікування, ускладнюють повноцінну діяльність аграріїв. Глобальний наслідок – отримання неякісного та небезпечного меду і шкода бджільництву в цілому.

       Пасічників з початком сезону підстерігає чимало проблем, лише одна з яких – масова загибель бджіл внаслідок отруєння пестицидами. При цьому пестициди, якими обробляють поля проти шкідників, не завжди одразу вбивають бджіл, а роблять їх вразливими до кліщів та несприятливих факторів навколишнього середовища. Провина за отруєння лежить не тільки на замовникові хімічних  обробок, значну відповідальність несуть і власники пасік. Бджоляр, який зареєстрував пасіку, отримує ряд переваг: 

-ветеринарне обслуговування;

-своєчасне попередження при обробці сільськогосподарських угідь;

-легальний доступ до ринку збуту. Це прямий шлях до самостійного виходу на ринок експорту, але тільки тоді, коли сам бджоляр буде гарантом якості та безпечності власної продукції.

    Вимоги законодавства України, щодо безпеки медоносних бджіл від отруєнь при використанні засобів захисту рослин в сільському і лісовому господарстві визначаються:

− Законом України «Про бджільництво» від 22.02.2000р. № 1492 –III (зі змінами);

− Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (затверджені Постановою №1 Головного державного санітарного лікаря України від 03серпня 1998 року);

− «Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96, затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.96р. №382.

− «Інструкцією з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» затверджену Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. №338, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 280/35905.

− Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 280/35902.

Презентаційні матеріали по заходам профілактики отруєння бджіл 2024 можна знайти у причіпному файлі біля допису.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України