Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 18

«Звитяга та мужність земляків» - під такою назвою у 2016 році відкрито в Музеї історії міста Козятин постійно діючу експозицію про героїв Першої, Другої світових війн, війни у Афганістані. Також представлено світлини і предмети, макети зброї сучасної російсько-української війни на Донбасі, які були передані до музею волонтерами, рідними і близькими 16-тьох загиблих Героїв-земляків, що віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність нашої України.

Одним із легендарних захисників Донецького аеропорту є уродженець села Самгородок, старшина, головний сержант роти 81-ї окремої аеромобільної бригади (90-го окремого аеромобільного батальйону), з позивним «Єсаул» Юрій Осаулко.

17 лютого йому виповнилося б 41 рік. Дружина Юрія Олена передала до фондів музею найдорожче, що залишилось у рідних - речі кіборга, загиблого 20 січня 2015 року під завалами бетонного перекриття під час вибуху, коли Юрій обороняв Донецький аеропорт. Опізнаний воїн за експертизою ДНК. В мирний час Юрій був роботящим і здібним до всяких робіт глава родини, в якій виховувалося двоє донечок. У вільний час захоплювався розведенням птахів миру – голубів. Світлини з цими красенями теж поповнили фонди музею.

На честь загиблого на будівлі Самгородоцької школи 7 січня 2016 року встановлено меморіальну дошку.

Указом Президента України «за особисту мужність та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Юрій Осаулко нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Також нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту», медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України», нагрудним знаком «Гідність та честь», почесною відзнакою Козятинської міської ради «За героїзм та патріотизм» та нагрудним знаком Козятинської районної ради «За заслуги перед Козятинщиною» (посмертно).

Світла пам’ять Герою захиснику рідної неньки України!

 

Лілія Макаревич, директор Музею історії міста Козятин

Музей зберігає пам’ять про наших Героїв
Музей зберігає пам’ять про наших Героїв
Музей зберігає пам’ять про наших Героїв
Музей зберігає пам’ять про наших Героїв
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України