Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 116

У зв’язку з ускладненням воєнно-політичної обстановки поблизу кордонів України, з метою забезпечення укриття населення територіальної громади в особливий період у захисних спорудах та відповідно до розпорядження міського голови від 5 січня 2022 року №1 протягом минулого тижня в закладах освіти територіальної громади були проведені практичні заняття з порядку евакуації та укриття персоналу та здобувачів освіти в захисних спорудах цивільного захисту та найпростіших укриттях.

За рекомендацією відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради, такі тренування також були проведені на багатьох підприємствах та установах міста Козятина (центральна районна лікарня, терцентр соціального обслуговування, міська рада, залізничні підприємства та інші).

Старостам старостинських округів та головам ОСББ рекомендовано привести підвальні приміщення у належний стан та провести серед мешканців будинків роз’яснювальну роботу з порядку евакуації та укриття населення в найпростіших укриттях та пристосованих підвальних приміщеннях, порядку підготовки таких приміщень до укриття.

 

Принагідно ще раз нагадуємо, що почувши звук сирени або переривисті гудки гучномовців, шкільних дзвінків, інших сигнальних засобів, що означають сигнал цивільного захисту - «УВАГА ВСІМ!», негайно увімкніть радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення органів влади.

У воєнний період у випадку загрози авіаційного чи ракетно-артилерійського удару у мовному режимі доводиться сигнал «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» та порядок дій за цим сигналом.

З моменту подачі сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» для вжиття заходів захисту може бути всього лише кілька хвилин. Ці хвилини надзвичайно дорогоцінні і їх треба використовувати з максимальною ефективністю.

 

Почувши сигнал «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА», необхідно:

  • при можливості попередити сусідів і одиноких людей;
  • закрити вікна, вимкнути усі електричні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло;
  • із собою взяти «тривожний рюкзак» та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди;
  • зайняти місце в укритті, не палити, не смітити, голосно не розмовляти, дотримуватися спокою і порядку, обов'язково допомагати дітям, літнім людям та інвалідам;
  • уважно слідкувати за розпорядженнями та сигналами оповіщення.

 

У разі відсутності в радіусі 500 м від будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком, льох, овочесховище чи інше заглиблене приміщення.

Ні в якому разі не можна після сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі;

Роботи щодо пристосування підвалу під укриття проводяться завчасно. У підвалах вікна повинні бути закладені кам'яною кладкою, ґрунтом або піском в мішках, обладнано найпростішу вентиляцію, підготовлені місця для розміщення (сидіння або лежання) людей, встановлена ємність із водою та ємності для санітарно-гігієнічних потреб.

 

ЯКЩО СИГНАЛ ЗАСТАВ ВАС У ТРАНСПОРТІ, ГРОМАДСЬКОМУ МІСЦІ (магазині, на ринку тощо) уважно і спокійно вислухайте повідомлення, визначтеся, де поблизу знаходиться укриття і як найшвидше укрийтеся в ньому.

 

АДРЕСИ УКРИТТІВ НА ТЕРИТОРІЇ ГРОМАДИ ви можете уточнити на інтерактивній карті на сайті Козятинської міської ради за посиланням: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1nMW_yGPDP-MybwJmniciy7j8lGicdts0&usp=sharing

 

ЯК ДІЯТИ В РІЗНИХ СИТУАЦІЯХ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ можете дізнатись на сайті міської ради за посиланням: https://komr.gov.ua/zahyst-naselennya-u-voyennyy-period

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України