Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 32

Минулих шість років за теплопостачання у Козятині відповідали три компанії (ТОВ «Вінниця-облтеплоенерго», ТОВ «Вінниця-теплоенерго», ТОВ «Вінницькі теплові мережі»), які орендували до того ж для свого обладнання комунальні котельні міста.

За цей час козятинці надихалися диму із кіптявою та сажею від палива незрозумілого походження, натерпілися холоду від ледь теплих батарей у школах, садочках та лікарні, а також наслухалися майже аутотренінгових вправ від неофіційних представників теплопостачальників у Козятині про те, що «у нас із теплом та котельнями усе добре» і «у всіх орендованих приміщеннях за наш рахунок проведені ремонтні роботи і зараз їх стан є набагато кращий від того аварійного стану, в якому вони були передані в оренду».

Насправді ж мешканці міста втрачали здоров’я, діти у садочках та школі не виходили під час вільного часу на подвір’я навчальних закладів через постійний смог навколо, комунальні котельні розграблялися і розвалювалися у прямому смислі (нещодавня пожежа через величезну діру у трубі на котельні, що у Залізничному, тому підтвердження) а, і це найголовніше, міський бюджет витрачав десятки мільйонів щороку! І ці витрати стосуються не тільки оплати за послуги теплопостачання (підкреслимо, неякісного), але й НЕСПЛАТИ компаніями теплопостачальників (усіма трьома) за транспортування тепла. Такого тарифу взагалі не було НІКОЛИ у господарських розрахунках теплопостачальників із міською радою.

Новий опалювальний сезон 2021-2022 вніс суттєві, можна сказати, історичні зміни. Через відвертий саботаж та фактичний зрив початку опалювального сезону, згідно рішення міської комісії з надзвичайних ситуацій, працівники комунального підприємства «Чисте місто» розпочали самостійно 15 жовтня опалення соціальних закладів: зайшли у котельні №4, №9, №10, №7, №2. Таким чином, уже більше місяця усі садочки та школи міста (окрім ЗНВК №6 у Залізничному), а також лікарня, територіальний центр, установи та організації міста опалюються силами козятинських комунальників.

Враховуючи надзвичайну ситуацію, комунальники наразі використовують котли теплопостачальників-інвесторів, що залишилися у котельнях. Однак, це поки що. Адже найближчим часом планується капітальний ремонт котелень (які, після «проведених ремонтних робіт» теплопостачальниками, мають постапокаліптичний вигляд – дивіться фото) із заміною устаткування та, власне, самих котлів. Минулого тижня відбулося затвердження експертною комісією проектів означених ремонтних робіт, а рішенням 17 позачергової сесії 8 скликання, що відбулася у понеділок, 15 листопада, депутати міської ради ухвалили виділення коштів – трохи більше 5 мільйонів. Як розповів на сесійному засіданні заступник міського голови – начальник управління житлово-комунального господарства Андрій Корнійчук, планується закупівля сучасних потужних твердопаливних котлів Kalvis (виробництва Литви) із ручною подачею та автоматизованим пальником для подачі пелет.

У котельнях же №16 (на території залізничного училища), №11 (опалює приміщення колишнього сільгоспуправління) та №15 (у Залізничному) залишилися опалювати означені теплопостачальні компанії. Про якість опалення на цих котельнях і про паливо незрозумілого вигляду (яке самі теплопостачальники називають «лушпинням від соняшникового насіння») можуть багато розповісти мешканці навколишніх будинків та соціальних закладів. Наступного опалювального сезону ситуація і на цих котельнях кардинально зміниться.

Однак, суттєві зміни для теплопостачальників, що поки що продовжують опалення на трьох міських котельнях, вже цього опалювального сезону настали. У розрахунках за теплопостачання цьогоріч з’явиться нова графа – тариф за транспортування теплової енергії. Новий тариф (який, ще раз наголосимо, ніколи не обраховувався і теплопостачальники роками використовували мережі комунального підприємства Козятина БЕЗКОШТОВНО, відтак міський бюджет був ошуканий на мільйони гривень!) затвердили одноголосним рішенням члени виконавчого комітету міської ради на нещодавньому засіданні: 532,72 за 1 Гкал тепла (з урахуванням ПДВ).

- Дякую усім за підтримку, розуміння і допомогу у початку опалювального сезону 2021-2022 та за роботу над тим, щоб нарешті повітря у Козятині стало чистим, а використання фінансових ресурсів ефективним, - прокоментувала доленосні рішення на сесії та засіданні виконкому Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва.

Колосальні втрати терпів міський бюджет через теплопостачальників
Колосальні втрати терпів міський бюджет через теплопостачальників
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України