Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 11

Вже два місяці при Козятинській міській раді працює створена рішенням виконкому робоча група по мобілізації доходів місцевих бюджетів, боротьбі з тіньовою зайнятістю та тіньовою заробітною платою, з необлікованим використанням земельних ділянок. За цей час учасниками робочої групи виявлено безліч порушень підприємцями громади, через що міський бюджет недоотримав за останні декілька років мільйони гривень.

Основним порушенням з боку підприємців, яким наразі зайнята робоча група, є використання землі громади без правовстановлюючих документів. Виявлено вже 12 таких підприємців, загальна сума боргу яких вже складає майже півтора мільйона гривень! Ба більше: деякі із виявлених неплатників не мають навіть заключеного із міською радою договору на оренду земельної ділянки під своїм майном (торгівельною площею). Така ситуація є порушенням п.4 ст.319 Цивільного кодексу України, де зафіксовано, що «власність зобов’язує», та ст.206 Земельного кодексу України, яка визначає використання землі під об’єктами нерухомого майна (які нероздільно зв’язані з фактом використання землі) платними.

І найбільшим серед вказаних неплатників є один із супермаркетів у центрі міста із загальною площею 0,4826 га.

- Відповідно до Положення «Про оренду землі в місті Козятині» зі змінами та доповненнями, розмір орендної плати по відношенню до нормативної грошової оцінки земель житлової та громадської забудови з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі площею більше 500 кв.м. складає 6%. Враховуючи витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 25.08.2021р., загальна сума втрат за 2020-2021 роки складає 518850,48 грн. (п’ятсот вісімнадцять тисяч вісімсот п’ятдесят гривень 48 коп.), - прокоментувала начальник управління земельних та майнових ресурсів міської ради Ірина Репало.

Усім неплатникам за підписом міського голови Тетяни Єрмолаєвої протягом вересня були надіслані листи із рекомендацією звернутись до Козятинської міської ради для заключення договору про добровільне відшкодування Козятинській міській раді збитків, заподіяних внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок та їх використання без правовстановлюючих документів, зокрема, договору оренди земельної ділянки.

Шкода, але поки що лише деякі із тих неплатників, що отримали листи, відгукнулися і погодилися на оформлення договору оренди земельної ділянки під власним майном – торгівельною площею. Чи повернуть заборговане – покаже час.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України