Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 3
ЗУПИНИМО ТУБЕРКУЛЬОЗ РАЗОМ!

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Щорічно 24 березня світова спільнота проводить Всесвітній день боротьби з туберкульозом. В 1882 році, в цей день, Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну паличку. Сьогодні світовій науці незрівнянно більше відомо про це захворювання, проте туберкульоз залишається вагомою проблемою суспільства ще й на цей час. Одна третина населення світу інфіковано туберкульозною паличкою і понад 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на ТБ. Нинішня епідемія туберкульозу розпочалася в Україні ще з 1995 року. Причиною тому послужив різкий соціально-економічний спад, погіршення умов життя населення, зменшення державної підтримки протитуберкульозної роботи. Різке зниження захворюваності у 2020 році у порівнянні з 2019 роком (-30,5%) відбулося переважно через порушення надання рутинних послуг з охорони здоров’я під час пандемії COVID - 19. А з 2022 року, після 2-х років збоїв, пов’язаних з епідемією COVID - спостерігається значне відновлення виявлення ТБ (на 7% у 2023 р).

Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання, джерелом інфекції якої є хвора на туберкульоз людина або тварина, які виділяють у навколишнє середовище збудник з харкотинням, слиною, сечею, молоком тощо. Особливо небезпечний хворий туберкульозом легень з бактеріовиділенням, адже такий хворий за рік здатний заразити більш як 10 чоловік. Епідемічна ситуація щодо захворюваності населення громад Козятинщини туберкульозом залишається напруженою та відмічається зростання рівня захворюваності на 11 випадків – з 19 випадків у 2022 році до 30 випадків за 2023 рік. Інтенсивні показники захворюваності відповідно становлять 31,7 за 2022 рік проти 50,1 за 2023 рік. Питома вага туберкульозу з бактеріовиділенням становить 76,7 % (23 випадки) за 2023 рік проти 84,2% (16 випадків) за 2022 рік. Інтенсивний показник бактеріологічно підтвердженого туберкульозу складає 38,3 на 100 тис. нас. за 2023 рік при показнику 26,7 на 100 тис. населення за 2022 рік.

Захворюваність у 2023 році на туберкульоз органів дихання по громадах Козятинщини розподілилась наступним чином: найвища захворюваність по Козятинській громаді - зареєстровано 17 хворих з вперше діагностованим туберкульозом легень, з них 12 хворих з бактеріовиділенням; на другому місці Глуховецька громада - 7 хворих та в т.ч. 1 дитина, з них 5 хворих з бактеріовиділенням; по Махнівській громаді зареєстровано - 4 хворих, з них 3 з бактеріовиділенням; по Самгородоцькій громаді - 2 хворих та всі з бактеріовиділенням. Високий темп життя, інформаційний пресинг, постійна «нестача часу», а відповідно і не регулярне і незбалансоване харчування – все це стресові моменти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку хвороби. Разом з тим, туберкульоз – безумовно, залишається соціальним захворюванням, яке залежить від способу життя населення, повноцінності харчування, кількості стресів, соціальної невлаштованості. Вчасне виявлення туберкульозу - перша запорука успішного лікування.

Як можна запідозрити туберкульоз? Якщо ви помітили у себе або своїх близьких хоча б декілька із нижче перерахованих симптомів таких як: кашель впродовж понад 2-3 тижні, нічна пітливість, безпричинна втрата ваги, постійна слабкість, погіршення або відсутність апетиту, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури 37,0-37,5 0 С), біль в грудній клітині, задишка при незначному фізичному навантаженні, можливе кровохаркання - необхідно якнайшвидше звернутись до Вашого сімейного лікаря. В групі ризику по захворюваності на туберкульоз знаходяться курці, літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Лікування туберкульозу складне, довготривале. Тому туберкульоз на багато легше попередити, ніж вилікувати.

До профілактичних заходів в першу чергу відноситься : - здоровий спосіб життя, правильне харчування; - відмова від паління та алкогольних напоїв; - підвищення імунітету (загартовування, зайняття фізкультурою, вживання їжі багатої вітамінами); - особиста гігієна, регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень. Пам’ятайте – головним методом раннього виявлення туберкульозу серед дорослих та дітей є скринінгове опитування, а вже при виявлених симптомів ТБ лікар призначить додаткове обстеження.

Важливе значення для попередження туберкульозу має специфічна профілактика – протитуберкульозна вакцинація в пологовому будинку новонароджених. Якщо така вакцинація не була проведена в пологовому будинку – зверніться до свого сімейного лікаря за рекомендаціями, щодо подальших дій. Успіх боротьби з туберкульозом залежить не тільки від соціальних і екологічних чинників, він залежить, перш за все, від нас з Вами, від тієї міри відповідальності, з якою ми ставимося до власного здоров'я.

 

К. Захваткін лікар-епідеміолог відділення епіднагляду та профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань ВСП Козятинського відділу ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України