Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 45

Знову про пільгові виплати до травневих днів, коли вшановують ветеранів війни та праці, говорили вчора на засіданні 10 (позачергової) сесії міської ради 8 скликання.

Підняли депутати цю тему при обговоренні проекту рішення «Про затвердження Програми забезпечення виконання рішень суду на 2021 рік по управлінню соціальної політики Козятинської міської ради».

 

Щоб ще раз з’ясувати суть цього непростого питання, за коментарями ми звернулися до заступника міського голови – начальника управління соціальної політики Костянтина Марченка.

За словами Костянтина Володимировича, у Козятинській міській територіальній громаді на обліку перебувають 850 осіб, які мають право на отримання щорічної виплати разової грошової допомоги до 5 травня, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно з законодавством, Міністерство соціальної політики України проводить виплату разової грошової допомоги до 5 травня та є головним розпорядником коштів бюджетної програми 2501150.

Вищевказані виплати проводяться за рахунок коштів державного бюджету у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених Законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Так, в 2020 році виплата проводилась відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 року № 112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань».

 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 року № 112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань» управління соціальної політики Козятинської міської ради лише перераховує ветеранам війни кошти разової грошової допомоги, виділені з Державного бюджету України, які розподілені Міністерством соціальної політики. Тобто порушення законодавства, а саме виплата допомоги у меншій сумі, ніж визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, здійснюється у зв’язку з дією та бездіяльністю органів державної влади, а не органів місцевого самоврядування.

На сьогоднішній день дана ситуація призвела до масових позовів до суду про визнання дій органів соціального захисту населення протиправними та зобов’язання вчинити дії. Саме управління соціальної політики Козятинської міської виступає відповідачем у судах за позовами ветеранів війни, як орган, уповноважений здійснювати виплату разової грошової допомоги до 5 травня .

Судова практика показує, що суди задовольняють позови за 2020 рік осіб, які мають право на отримання щорічної виплати разової грошової допомоги до 5 травня, та зобов’язують органи соціального захисту населення нараховувати та виплачувати недоплачені суми коштів.

 

На сьогоднішній день управління соціальної політики Козятинської міської виступає відповідачем у 8 таких справах, 3 з яких розглянуті та винесені рішення на користь позивачів на суму 23 958 гривень.

Окрім необхідності виплати недоплаченої щорічної разової грошової допомоги до 5 травня з державного бюджету, рішення суду призводить також до виплат з бюджету міської територіальної громади за кожну справу, а саме:

  • виконавчого збору в розмірі 24000 гривень,
  • витрат виконавчого провадження в розмірі приблизно 250 гривень,
  • витрат на правничу допомогу в розмірі приблизно 2000 гривень,
  • судового збору за подачу апеляційної та касаційної скарги.

Тобто, додаткові витрати по одній судовій справі з бюджету Козятинської міської територіальної громади становитимуть приблизно 26250 гривень.

Крім того штраф, у разі невиконання рішення суду без поважних причин в розмірі 5100 гривень, та повторно 10200 гривень.

Загальна сума приблизно складатиме 41550 гривень.

Якщо до суду звернуться всі особи, які мають право на отримання щорічної виплати разової грошової допомоги до 5 травня, то видатки з бюджету Козятинської міської територіальної громади становитимуть (850 осіб × 41550 гривень) 35 317 500 гривень.

 

Відповідно до статті 87 Бюджетного кодексу України, до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, належать видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення. Отже, виплата щорічної разової грошової допомоги здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України.

Так, Козятинська міська територіальна громада не має законної можливості виконати рішення суду в частині проведення нарахування та виплати допомоги, яка гарантована державою.

 

Вищезазначене призведе до блокування рахунків органами казначейства та неможливості здійснення платежів за незахищеними видатками бюджету, зокрема: відшкодування витрат з пільгового перевезення громадян, оплата послуг з професійної адаптації та психологічної реабілітації ветеранів АТО/ООС, реабілітація дітей з інвалідністю, тощо. А це – нові позови до суду.

Однак, на 2021 рік у Державному бюджеті Україні передбачена виплата разової грошової допомоги до 5 травня в сумі, що суперечить чинному законодавству України, рішенням Верховного Суду та Конституційного Суду.

Відповідно до частини 3 статті 142 Конституції України та статті 85 Бюджетного Кодексу України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів виконавчої влади, повинні компенсуватись державою.

Крім того, частиною 5 статті 176 Цивільного кодексу України визначено, що територіальна громада не відповідає за зобов’язання держави.

 

На підставі вищевикладеного, рішенням 10 (позачергової) сесії 8 скликання Козятинської міської ради, що відбулася вчора, 29 квітня, було прийнято Програму забезпечення виконання рішень суду на 2021 рік по управлінню соціальної політики Козятинської міської ради.

Знову про пільгові виплати
Знову про пільгові виплати
Знову про пільгові виплати
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України