Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 93

Характеристика змін у медичній галузі Козятинської громади

 

Починаючи з травня цього року триває процес реорганізації комунального підприємства «Козятинська міська лікарня» Козятинської міської ради та комунального підприємства «Козятинська стоматологічна поліклініка» Козятинської міської ради шляхом приєднання до комунального підприємства «Козятинська центральна районна лікарня» Козятинської міської ради. Останнім часом серед мешканців громади та в соціальних мережах «мандрує» багато різних версій навколо описаних подій.

Прийшов час поставити всі крапки над «і» в питанні реформування лікарні та подальшого розвитку галузі охорони здоров’я Козятинської міської територіальної громади.

 

Почнемо з того, хто з яким «багажем» прийшов до змін.

КП «Козятинська ЦРЛ» визначено лікарнею, до якої приєднано реорганізовані медичні підприємства недарма. Потужний майновий комплекс, перелік медичних послуг, що забезпечують потреби регіону, значне фінансування за кошти Національної служби здоров’я України (НСЗУ), кваліфіковані кадрові ресурси, всі ці чинники створюють потенціальні умови для подальшого формування єдиного комунального медичного підприємства громади. Єдиним чинником, який погіршує загальне враження від підприємства, є тривала відсутність належного ремонту у величезному майновому комплексі і деяка інерційність персоналу у ставленні до самої організації надання медичної допомоги відповідно реалій сьогодення щодо вимог чинного законодавства. Також підприємство перейшло до власності Козятинської міської територіальної громади з боргами по комунальним платежам (біля 3,5 мільйонів гривень) та незавершеним капітальним будівництвом приймального відділення (вартість робіт, згідно проекта, 20 мільйонів гривень), на яке грошей теж не було.

 

КП «Міська лікарня». Досить молоде підприємство, але має гарну матеріальну базу, кваліфікований персонал. За своїми основними напрямками діяльності лікарня має договори на фінансування Національною службою здоров’я України. На початок реорганізації в лікарні заборгованість по заробітній платі складала біля 1 мільйона гривень. Станом на теперішній час ця заборгованість погашена.

 

В КП «Стоматологічна поліклініка» основний позитивний ресурс – це медичний персонал, який формувався десятиліттями. В іншому: застаріла матеріальна база (морально зношене обладнання, приміщення, яке не бачило ремонту десятиліттями), відсутність договорів на фінансування з Національною службою здоров’я України. Протягом тривалого часу у зв’язку з відсутністю розвитку, зокрема, договорів з НСЗУ, підприємство розраховувало на власні надходження (що досить незначні) та на кошти місцевого бюджету.

В реорганізацію Козятинська стоматологічна поліклініка увійшла з боргом по заробітній платі в розмірі 850 тисяч гривень. Весь цей тягар ліг на правонаступника - КП «Козятинська ЦРЛ». Весь вказаний борг виник в попередні роки діяльності підприємства. І тут виникає багато питань.

Власником зазначеного підприємства Козятинська міська рада стала у квітні 2021 року. При вивченні фінансово-господарської діяльності підприємства з’ясувалося, що працівники (лікарі також) працювали на мінімальну заробітну плату, роками існувала практика, коли працівники не повністю використовували щорічні відпустки (у деяких працівників невикористаних відпусток до 200 днів). Всі ці питання вимагають вирішення. Рішенням сесії Козятинської міської ради для погашення виниклої заборгованості передбачено 360 тисяч гривень.

 

Ось такі - в чомусь різні, а в чомусь схожі - підприємства будуть створювати єдину медичну систему вторинної медичної допомоги.

При проведенні реорганізації необхідно максимально ефективно використати потенціали трьох комунальних підприємств. Немає «хороших», немає «поганих»; немає «наших», немає «не наших». З кожного підприємства необхідно взяти те, що дасть перспективу для розвитку.

Зразу ж хочемо зазначити, що всі відділення і служби КП «Козятинська ЦРЛ», КП «Міська лікарня», КП «Козятинська стоматологічна поліклініка» будуть працювати у звичному режимі, закриватися не будуть (не закривається ні акушерсько-гінекологічне відділення, ні реанімаційне відділення, ні стоматологія, ні інші відділення). В перспективі є розвиток паліативної стаціонарної допомоги.

 

Відповідно до рішення 14(п) сесії 8 скликання Козятинської міської ради від 03.08.2021 р. № 476-VIII «Про затвердження статуту (в новій редакції) комунального підприємства «Козятинська центральна районна лікарня» Козятинської міської ради», комунальному підприємству «Козятинська ЦРЛ» передано майно рухоме та нерухоме КП «Міська лікарня» та КП «Козятинська стоматологічна поліклініка». Відповідно, переведено весь персонал зазначених підприємств.

На момент переведення персоналу КП «Міська лікарня» та КП «Козятинська стоматологічна поліклініка» до КП «Козятинська ЦРЛ» було складено тимчасовий штатний розпис згідно якого було передбачено 570 посад.

Слід зазначити, що жодне підприємство не «заробляє» на забезпечення заробітної плати та нарахувань. Керуючись нормами Господарського кодексу, Бюджетного кодексу та Законом України «Про державні гарантії медичного обслуговування населення», власник (у нашому випадку – Козятинська міська рада) з міського бюджету оплачує видатки підприємства по енергоносіям, комунальним видаткам та на розвиток медичного закладу (згідно Програми розвитку вторинної медицини, на 2021 рік у міському бюджеті передбачено 20 мільйонів гривень). Інші видатки підприємства – це кошти, отримані від діяльності підприємства: кошти Національної служби здоров’я України, платні послуги, інші джерела, не заборонені законом.

Після проведення аналізу господарської діяльності КП «Козятинська ЦРЛ», розроблено новий штатний розклад на 459,75 посад, згідно якого надалі буде працювати ЦРЛ. Даний штатний розпис затверджується керівником підприємства (відповідно до статуту підприємства) та набирає чинності з 1 грудня 2021 року.

Відповідно до звіту КП «Козятинська ЦРЛ» з фінансового плану за перше півріччя 2021 року, фактичні видатки лікарні становлять понад мільйон (медикаменти та перев’язувальні матеріали, продукти харчування, видатки на відрядження та інші видатки, що не оплачуються НСЗУ та міським бюджетом). У той же час за перше півріччя 2021 року ЦРЛ за системою «гроші ходять за пацієнтом» змогла заробити на медичних послугах від НСЗУ 3,7 мільйона гривень. Доведений же фонд заробітної плати за той же період становив 5,2 мільйона гривень. Простими підрахунками ((5,2+1)-3,7=2,5) стає зрозуміло, що дефіцит бюджету лікарні складає 2,5 мільйона гривень.

Зрозуміло, що тому і передбачається скорочення штатних посад у КП «Козятинська ЦРЛ». У першу чергу будуть вивільнюватися посади працівників-сумісників. За основними посадами, керуючись ст.49 (2) Кодексу законів про працю України, адміністрації лікарні необхідно попередити працівників про можливе звільнення з посади у зв’язку зі змінами у штатному розписі не пізніше як за два місяці до ймовірної дати звільнення (звільнення відбувається відповідно ст. 40 КЗпПУ). Відповідно до зазначених умов, про можливе звільнення попереджаються усі працівники за посадою, за якою відбуваються зміни. Попередження про звільнення це не звільнення. Надалі профспілка підприємства, спеціально створена комісія із працівників підприємства, адміністрація проводить роботу щодо визначення осіб, що будуть звільнені. Кодексом законів про працю України передбачено умови переважного права залишення на роботі при звільнені (ст. 42 КЗпПУ).

З січня 2022 року в організації роботи КП «Козятинська ЦРЛ» передбачається ще одна зміна – прийняття нового колективного договору, який би відповідав вимогам часу.

Над розробкою колективного договору будуть працювати спеціалісти адміністрації лікарні, трудовий колектив (засобами зборів та обговорень), профспілкова організація. Усе вирішується шляхом переговорів, але незмінним залишається факт, що комунальні медичні підприємства змінюють порядок нарахування заробітної плати: відходять від тарифної сітки і розробляють порядок оплати праці та прописують його в колективному договорі. Наказ МОЗ від 23.02.2000 р № 33 «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» втратив чинність. Відповідно до Господарського кодексу, в межах проведення господарської діяльності керівництво підприємства саме визначає необхідну чисельність, посади та порядок оплати праці. В перспективі, за прикладом інших лікарень, що ефективно працюють у нових умовах, відповідний порядок може забезпечити належні умови праці та гідну заробітну плату працівникам.

Відповідно до чинного законодавства введення нових умов оплати праці передбачає істотну зміну умов праці. У працівника є право погоджуватися з новими умовами або не погоджуватися. На виконання ст.32 Кодексу законів про працю в Україні, власник підприємства не пізніше як за два місяці попереджає про зміни. Наголошую, це не звільнення. Про відповідні зміни попереджаються всі працівники, оскільки ці зміни стосуються всіх. Це попередження надає можливість звільнитися тим працівникам, які не погоджуються з новими умовами.

Працівники КП «Козятинська ЦРЛ» отримали вище зазначені попередження, що викликали безпідставний резонанс. Самі попередження - юридична процедура, відповідно до норм законодавства. Основні питання, це формування колективу, де кожний працівник відповідально ставиться до своєї роботи, отримує гідну заробітну плату та дотримання соціальних гарантій працівників відповідно до чинного законодавства.

 

Вище зазначені процеси не можуть оминути нашу громаду, відповідні зміни відбуваються і в інших громадах. Склалася ситуація, коли бюджети громад не можуть взяти на себе повне фінансування лікарні (як фінансово, так і законодавчо). Лікарні проходять реорганізації у зв’язку з передачею лікарень до власності нових громад від ліквідованих районів. Нові реалії вимагають змін!

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України