Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 35

Верховна Рада України прийняла 4 березня 2021 року за № 1320-ІХ Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірного тиску на суб’єктів господарювання».

Закон, в основному, затверджує зміни і доповнення до Кодексу Законів про Працю в Україні, Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині, що стосується повноважень органів місцевого самоврядування у галузі трудового законодавства.

Зокрема, ч.2 ст. 259 КЗпПУ доповнена повноваженнями, які дають право відповідним органам місцевого самоврядування здійснювати в межах повноважень контроль за дотриманням трудового законодавства на підприємствах, в установах і організаціях , що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад.

До Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» внесено зміни, які обмежують контролюючі повноваження з питань праці і охорони праці, а саме:

- у ст. 17 Закону йдеться про здійснення перевірок комунальних підприємств без вжиття заходів, що належать до державного нагляду (контролю) – накладення штрафів, призупинення діяльності та ін.;

- у ст. 18 Закону зазначається що виконання делегованих повноважень в частині контролю за станом охорони, умов праці та соціального захисту працюючих, передбачених ст. 34 Закону на підприємствах  інших (крім комунальної) форм власності, здійснюються шляхом подання посадовими особами органів місцевого самоврядування звернення до відповідних державних органів, зокрема, Державної служби праці.

Водночас, Закон не позбавляє права органів місцевого самоврядування отримувати від підприємств, установ, організацій всіх форм власності інформацію, яка стосується делегованих повноважень, передбачених пунктом «б» ст. 34 Закону.

Крім того, мають місце зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», в тому числі і стосовно штрафних санкцій з боку центральних органів виконавчої влади.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, тобто у квітні 2021р.

 

Відділ праці Управління соціальної політики Козятинської міської ради

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України