Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 58

Зовнішнє освітлення, стан доріг, загальний благоустрій села, функціонування та й взагалі майбутнє дитячого садочку, школи, ФАПу, амбулаторії – основний спектр питань, що цікавлять сільчан після об’єднання із Козятином у одну територіальну громаду. Аби розвіяти хвилювання, до Сокільця на загальний схід села приїхала Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва, заступник міського голови – начальник управління житлово-комунального господарства Андрій Корнійчук, секретар ради Тетяна Римша, керуюча справами виконкому Аліна Тимощук, депутат обласної ради головний лікар міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Радогощина.

 

Міський голова розпочала із аналізу та прогнозу загального бачення розвитку Козятинської міської громади, частиною якої вже є і залишатимуться села Сокілець, Титусівка та Сигнал – колишні складові Сокілецької сільської ради. Так, Тетяна Миколаївна розповіла про цьогорічний план щодо освітлення громади «від країв – до центру». На ці роботи, заспокоїла мешканців Сокільця очільниця громади, закладені гроші у бюджет-2021 та складений графік освітлення.

Чудово, зауважила Тетяна Єрмолаєва, що село забезпечено якісною питною водою, на відміну від Козятина, тож є усі можливості і немає перепон щодо ремонту дорожнього покриття та асфальтування вулиць. У місті, до слова, першочерговим є проведення водогону, адже необхідні для цього водопровідні роботи із розриванням полотна доріг для проведення комунікацій унеможливлюють одночасний ремонт доріг.

 

Висловила Тетяна Миколаївна і власні побажання та почула аргументи сільчан стосовно благоустрою кладовища, що є нормою та вимогою не тільки цивілізованого суспільства, але й санітарних правил.

 

Не менш важливим у галузі благоустрою є питання вивозу твердих побутових відходів. Заступник міського голови – начальник управління житлово-комунального господарства Андрій Корнійчук зупинився на нормах Закону України «Про відходи», що регламентує цей процес. Андрій Олександрович, зокрема, пояснив, що до 2030 року, згідно вказаного Закону, по Україні будуть ліквідовані 70% усіх паспортизованих сільських сміттєзвалищ. Єдиний вихід – централізований вивіз сміття від домоволодінь села. Такий єдиний графік розробляється наразі в управлінні ЖКГ міської ради і, прогнозовано, передбачає вивіз твердих побутових відходів двічі на місяць з кожного села усієї Козятинської міської територіальної громади.

 

Під’їзд до села з міста та автобусне сполучення із іншими селами громади – інше болюче питання, що роками чекає свого вирішення. На зауваження та різні пропозиції сокільчан Тетяна Єрмолаєва запевнила присутніх, що після відбудови наразі закритого на реконструкцію мосту через залізничне полотно і фактичного відновлення руху приміських і міських маршрутів по вулиці Білоцерківській вона ініціюватиме перед приватними перевізниками підписання угоди щодо маршруту через Сокілець з Козятина.

 

Турбувала мешканців Сокільця і доля дитячого садочку, який на даний час закритий. Річ у тім, що по списку маленьких відвідувачів садочку у селі лише п’ятеро, хоча навіть і вони усі ніколи разом у групі не збиралися. Натомість, сокільчани відводять своїх дітлахів до Козятинської школи-інтернату-гімназії. Чи буде актуальним у таких умовах відновлювати роботу змішаної вікової групи у дитячому садочку у Сокільці і відмовитися від інтернату? Юні батьки майже одноголосно відповіли заперечно. Отже, резюмувала міський голова, питання вичерпано.

 

Висловлювали сільчани занепокоєння сучасним станом та майбутнім Сокілецького будинку культури. Будівля вже багато років стоїть у центрі села пусткою, світить темними зіницями віконниць із розбитим склом і лякає місцевих мешканців занепадом та хащаками. Разом із тим притягує до себе безхатченків, асоціальні елементи, що загрожує небезпекою підпалу та стихійного сміттєзвалища. Щоб уникнути такого стану речей, самі мешканці села запропонували розглянути варіант передачі приміщення інвестору, який би відновив його і зміг використовувати у корисних для громади цілях.

 

Не зовсім розвалене, але не менш страшне і гнітюче приміщення Укрпошти у Сокільці. У кімнату, що давно не бачила не те що ремонту хоча б косметичного, але й взагалі пензля із фарбою, щодня приходять люди і щодня отримують порцію негативу і розчарування від такого інтер’єру та екстер’єру. Негайне зрушення у цьому питанні можливе: буквально за стіною від такого «офісу» Укрпошти є відремонтоване приміщення, яке наразі є … закритим і не використовується ніяк. Два невідомих таким чином взаємо виключили себе – і приміщення для Укрпошти знайшлося і комфортне приміщення нарешті запрацює на благо людей.

 

Сільська медицина – невирішене питання, що, на жаль, непокоїть не тільки мешканців Сокільця, але й інших сіл громади. Більшість місцевих мешканців мають своїх сімейних лікарів у Козятинському міському ЦПМСД. До Козятина готові їздити за медичними послугами й інші сокільчани, які підписали декларації із сімейними лікарями Сигнальської амбулаторії. Виникає логічне питання у доцільності існування і введення у структуру Козятинської первинки Сигнальської амбулаторії. Враховуючи усі нюанси, сільчани погодилися переглянути декларації із сімейними лікарями.

 

Загалом зустріч із мешканцями Сокільця пройшла у конструктивному русі і з результативними пропозиціями самих сільчан.

- Приємно, що мешканці села чітко усвідомлюють шляхи розвитку та розбудови своєї малої батьківщини, знають усі слабкі сторони і недоліки громади і пишаються при цьому своїми перевагами, - підсумувала насамкінець зустрічі міський голова Тетяна Єрмолаєва. – Із такими ініціативними та небайдужими мешканцями наша громада має усі шанси стати найкращою!

Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Життєдіяльність села у нових умовах обговорила міський голова Тетяна Єрмолаєва із мешканцями Сокільця
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України