Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 44

На превеликий жаль, ця безумовна істина не є навіть визначальним правилом поведінки чи стимулом до приборкування емоцій деякими горе-матерями.

Місяць тому усю Україну сколихнула історія про 25-річну мати-одиначку мешканку Вінницької області, яка побила свого 5-річного сина за непослух так сильно, що хлопчик помер, навіть не приходячи до тями, одразу на місці події. Досудове розслідування встановило, що жінка, наносячи смертельні удари дитині, не усвідомлювала своїх дій, адже страждала на хронічне психічне захворювання у виді параноїдної шизофренії (і це не здогадки, а чітко встановлений лікарями діагноз), не могла та не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Жах усієї ситуації у тому, що у жінки є ще старша на рік від покійного сина донька, на очах якої, власне, і відбувалася сцена «виховання» матір’ю брата. Причому ще з народження старшої доньки, з 2014 року, жінка перебувала на диспансерному обліку у лікаря-психіатра з вказаним діагнозом. Ба більше: рік тому вона більше місяця лікувалася в умовах стаціонару у другому відділенні КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка Вінницької обласної ради». І при таких умовах малолітні діти залишалися жити із матір’ю! Навіть не перебували на обліку у службі у справах дітей через … відсутність інформації про хворобу матері.

 

Нескоординованість дій державних установ, не налагодженість рішень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, лікувальних закладів, інших установ та організацій – головна причина трагедії, за яку заплачену страшну ціну – життя дитини.

 

Іншим підґрунтям біди точно можна назвати байдужість і неуважність громадськості: не віриться у те, що сусіди неблагополучної сім’ї, працівники дитячого садочку, батьки інших дітей, які зустрічалися із горе-матір’ю у садочку, не помічали неадекватної поведінки молодої людини, її ставлення до власних дітей, її вчинків та слів. А якщо бачили і не надали своїм спостереженням належної оцінки – стали невільними співучасниками страшної події.

 

Про це говорив начальник служби у справах дітей Козятинської міської ради Володимир Пахольчук на засіданні профільної комісії, а потім і на засіданні виконавчого комітету міської ради. Володимир Олексійович наполягав на невідкладному аналізі стану організації у Козятинській громаді роботи по виявленню та організації соціального захисту дітей, які виховуються у сім’ях, що потрапили у складні життєві обставини, та стан налагодження комунікації, взаємодії із суб’єктами, дотичними до питань захисту прав дітей.

Отже, спочатку учасники комісії, а потім і остаточно члени виконкому одноголосно ухвалили рішення про підвищення ефективності взаємодії структурних підрозділів міської ради для активізації роботи по захисту прав і свобод дітей з наступним прийняттям спільних оперативних заходів та періодичним заслуховуванням стану їх виконання.

Разом із тим, у рішенні виконкому зафіксована наполеглива рекомендація усім суб’єктам, дотичним до питань захисту прав дітей, у разі виявлення фактів жорстокого поводження з дітьми, а також у разі виявлення психічно хворих осіб, які мають на утриманні дітей, негайно інформувати службу у справах дітей.

Життя дитини – найважливіша цінність
Життя дитини – найважливіша цінність
Життя дитини – найважливіша цінність
Життя дитини – найважливіша цінність
Життя дитини – найважливіша цінність
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України