Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 20

18 квітня світова спільнота відзначила Міжнародний день пам'яток і визначних місць, який запропоновано у 1983 році Центром культурної спадщини ЮНЕСКО з метою нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства.

В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року №1062/99.

 

Дивовижною пам'яткою архітектури 19 ст. у нашому місті є вокзал станції Козятин, який віднесено рішенням виконкому облради у 1987 р. до пам'яток архітектури місцевого значення. До 2012 р. він знаходився в жахливому стані. Керівництво вокзалу, міста, громадськість і музейні працівники зверталися в різні інстанції, щоб його відремонтували.

В музейних фондах зберігається світлина міні-експозиції від 14 жовтня 2007 року на дану тему, де було представлено фото руйнації вокзалу й портрети видатних постатей, котрі любувалися його красою у свій час. Ми дзвонили у вокзальний дзвін і збирали підписи мешканців міста Вінниці та області під час творчого звіту Козятинщини у центральному парку, щоб передати клопотання керівництву країни. Нас підтримали присутні на святі, в тому числі і керівництво області.

Незабаром прийшли відповіді від 5 лютого 2008 р. від міського голови Михайла Висоцького, який обіцяв звернутися до міністерства транспорту та зв’язку України з проханням сприяти у вирішенні питання реконструкції вокзального комплексу та для музею від 6 лютого, за дорученням президента України Віктора Ющенка, від Південно-Західної залізниці, де було зазначено, що реставрацію вокзалу планують завершити до 2012 р.

Таким чином, загальними зусиллями наш красень вокзал має сьогодні сучасний вигляд, крім ресторанної зали, на жаль, і від нього в захопленні навіть столичні мешканці.

 

 

Лілія Макаревич, директор музею історії міста Козятин

Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Збережемо нашу історію
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України