Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 101

У вересні 2017 року набув чинності новий Закон України «Про освіту». У ньому багато змін. Якщо раніше директорів шкіл призначали на посаду на безстроковий термін (деякі директори залишаються на своїх посадах по 25-30 років), то тепер є обмеження. Саме цей Закон встановлює порядок призначення на посади керівників закладів загальної середньої освіти.

П.3. Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про освіту» передбачено, що з 1 липня 2020 року припинилася дія безстрокових договорів і уклалися строкові договори (контракти) на 1 рік з керівниками, які отримують пенсію за віком, без проведення конкурсу. Після завершення дії цих договорів (а це червень 2021 року), такі директори мають право взяти участь у конкурсі на заміщення вакантних посад керівників шкіл.

Після закінчення строку трудового договору, трудові відносини припиняються і не можуть бути продовжені на невизначений строк та відповідно проводиться новий конкурс. Дозволяється продовжувати договір лише за однієї умови, при укладанні його на 2 роки та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу (керівники, які призначені вперше).

Відтепер керівник комунального закладу ЗСО призначається на посаду виключно за результатами конкурсного відбору.

Претендувати на посаду директора школи може громадянин України, який вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра, педагогічний або науково-педагогічний стаж не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, необхідний для виконання професійних обов’язків фізичний і психічний стан здоров’я та пройшов конкурсний відбір і переміг у конкурсі (пункт 1, стаття 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Конкурс на посаду директора проводиться за чотирьох умов:

якщо утворюється новий заклад загальної середньої освіти

якщо завершується укладений строковий трудовий договір із керівником закладу освіти (не менше, ніж за два місяці до завершення дії договору)

якщо відбулося дострокове припинення трудового договору з керівником закладу загальної середньої освіти (не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору)

якщо попередній конкурс визнали таким, що не відбувся (стаття 39, пункт 2 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Сесією Козятинської міської ради затверджено Положення про конкурс на посаду директора школи.

Одним із етапів конкурсного відбору претендентів на посаду директора є перевірка знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону України «Про повну загальну середню освіту», «Про освіту» та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти.

Знання законодавства перевіряється письмовим тестуванням. Тестові завдання складаються на основі питань з Переліку, затвердженого Міністерством освіти і науки України.

Також професійні компетентності перевіряються виконанням письмового ситуаційного завдання та публічним представленням відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку школи. Також кандидати мають відповідати на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування.

Козятинська міська рада забезпечила відеофіксацію конкурсного відбору і оприлюднила на своєму офіційному вебсайті відеозапис протягом одного робочого дня з дня його проведення (пункт 8, стаття 39 Закону України “Про повну загальну середню освіту”) - відеозапис можна знайти у розділі "Прозоре місто/Конкурс на заміщення вакантних посад керівників ЗЗСО" (гіперпосилання: https://komr.gov.ua/konkurs-na-zamishchennya-vakantnyh...).

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України