Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 137

Такий меседж став головною темою при обговоренні норм Закону України «Про повну загальну середню освіту» на зібраній днями Козятинським міським головою Тетяною Єрмолаєвою координаційній раді з питань реформування загальної середньої освіти.

Нагадаємо, створення координаційної ради для координації заходів щодо зміни типів закладів загальної середньої освіти Козятинської міської територіальної громади ухвалили члени виконавчого комітету міської ради на черговому засіданні від 31 березня 2021 року. До складу постійно діючого консультативно-дорадчого органу при виконкомі увійшли депутати міської ради 8 скликання, директори шкіл та дошкільних навчальних закладів громади, голови батьківських комітетів закладів освіти, голова громадської ради при управлінні освіти та спорту і старшокласники. Різноманіття голосів у такому непростому питанні як реформування закладів освіти – той спектр громадської думки, який обов’язково повинен бути врахований при прийнятті остаточних рішень.

- Таке рішення повинні, звичайно приймати освітяни, але і громадськість широко долучатиметься до цього процесу, - наголосила міський голова Тетяна Єрмолаєва. - Звичайно, кожне село хоче, щоб у селі була 11-річка, нехай із двома одинадцятикласниками, але була. Однак, за тими формулами, що ми отримали від держави, щороку ми отримуватимемо все меншу і меншу субвенцію із державного бюджету на освіту, тому так не може бути. Ми повинні оптимізувати свою мережу, оптимізувати штати та навантаження. Хоча процес цей повинен бути максимально безболісний. Для цього спільно необхідно виробити стратегію, яку втілюватимемо покроково до регламентованого законодавством 2027 року.

Тетяна Миколаївна зауважила, що вже з 2021-2022 навчального року заклади загальної середньої освіти можуть переходити на фінансову самостійність, тому і мережу закладів необхідно формувати відповідно до законодавства та з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації.

Начальник управління освіти та спорту міської ради Олена Касаткіна, довела до відома присутніх інформацію про нормативне забезпечення оптимізації мережі закладів освіти громади. Зокрема, Олена Юріївна наголосила, що усі зміни, які мають відбуватися в освітній галузі громади, здійснюються виключно на виконання законодавства України. Так, у статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено: «Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують: початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти; гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти; ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії (з 1 вересня 2024).

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи (з 1 вересня 2024)».

- Більше того, згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», прийнятим 5 вересня 2017 року, «переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із цим Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом». – підкреслила Олена Юріївна. - Отже, до 1 вересня 2022 року необхідно провести модернізацію закладів освіти і змінити їх типи шляхом пониження ступеню і створення гімназій І-ІІ ступеню, адже до 2027 року цей процес повинен завершитися.

Усі учасники засідання погодилися із необхідністю проведення оптимізації мережі освітянських закладів громади, адже це є неминучий процес, який здійснюється відповідно до чинного законодавства. Адже сучасні діти та їхні батьки вже обирають для навчання не завжди той заклад, який поряд, а той, який, на їхню думку. дає кращі знання та кращі умови для їх отримання. Однак, така оптимізація можлива тільки за умови гарантованого підвезення учнів та вчителів сільської місцевості до місць навчання. Але, так само підтвердили усі, існує необхідність проведення роз’яснювальної роботи серед громадськості, особливо серед батьків, щодо ефективності такої оптимізації.

У результаті обговорення було запропоновано створити творчу групу з числа педагогів, психологів, директорів шкіл, яка ознайомить батьків закладів, що реорганізуються, з умовами роботи закладів, до яких будуть підвозитись їхні діти. Це зніме соціальну напругу, дасть змогу батькам вибрати заклад, в якому будуть навчатись їхні діти. Адже зміни однозначно потрібні, але проводити їх потрібно виважено.

З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
З огляду на новий закон про освіту, ми не повинні втратити навчальні заклади
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України