Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 5

Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження за новим стилем Лесі Українки (13 (25) .02.1871 м. Звягель (нині Новоград- Волинський) - 19.07.(01.08.)1913 м. Сурамі, Грузія).

Справжнє ім'я Лариса Косач, у шлюбі Косач- Квітка.

Відома українка ввійшла в історію, як класик української літератури письменниця , перекладачка, фольклористка, культурна діячка.

Писала в жанрах поезії , лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинула жанр драматичної поеми в українській літературі. Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Всім відомі екранізована двічі поетична драма- феєрія "Лісова пісня ", "Камінний господар", "Кассандра", "Блакитна троянда", та інші твори.

А козятинці увіковічили ім’я видатної українки в назві однієї із вулиць, що знаходиться на східній стороні міста, за залізницею.

У 1920-1924 роках її мати письменниця, поетеса, фольклористка, етнограф Олена Пчілка проживала на Вінниччині у Могилеві - Подільському.

У фондах Музею історії міста Козятин зберігаються 2 портрети Лесі Українки- це вишитий землячкою Катериною Гевчук із Запоріжжя і подарований музею та виготовлений Валерієм Герасимчуком.

Ювілей величної Лесі Українки
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України