Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2

Хвороба Паркінсона — це нейродегенеративний розлад, який вражає переважно нейрони, що виробляють дофамін. Це призводить до труднощів з рухами та координацією у людини. Також хвороба Паркінсона може впливати на  настрій, спосіб мислення та пам'ять. Хоча хвороба Паркінсона невиліковна, проте вчасна діагностика та терапія можуть полегшити симптоми захворювання та підтримувати якість життя.

У Програмі медичних гарантій передбачені безоплатні медичні послуги для пацієнтів з хворобою Паркінсона та препарати за програмою “Доступні ліки”.

Хворобу Паркінсона може встановити невролог.  Консультація лікаря, всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження безоплатні в межах пакету “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Зокрема, за направленням лікаря безоплатні КТ або МРТ головного мозку, електроенцефалографія тощо.

За потреби невролог направить на лікування в стаціонарі.

При стаціонарному лікуванні пацієнт отримує спостереження лікарів, лабораторну та інструментальну діагностику, а також підбір медикаментозної терапії, що допомагає зберегти нервові клітини, підвищити та підтримувати рівень дофаміну в мозку і зменшити симптоми захворювання. Ліки з Нацпереліку та інших державних програм для пацієнта є безкоштовними. Ці послуги передбачені в межах пакету “Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій”.

Якщо необхідна хірургічна операція – пацієнту забезпечується анестезія та хірургічне втручання, включаючи витратні матеріали та лабораторні та інструментальні дослідження, такі як КТ та МРТ, в рамках пакету "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах".

Також для пацієнтів із хворобою Паркінсона є безоплатними послуги з реабілітації в амбулаторних умовах:   умовно-рефлекторний  тренінг та лікувальна фізкультура,   тренінг   навичок   самообслуговання,  динамічне спостереження лікарем, своєчасна корекція терапевтичних схем тощо.

“Доступні ліки” для пацієнтів з хворобою Паркінсона

У програмі “Доступні ліки” передбачено 6 торгових назв препаратів при хворобі Паркінсона. Міжнародні непатентовані назви – Біпериден (Biperiden) та Леводопа + Карбідопа (Levodopa + Carbidopa).

Виписати електронний рецепт може лікар-невролог, створивши план лікування в Електронній системі охорони здоров’я.

Наступні рецепти на ліки зможуть виписувати на основі плану лікування лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр.  Всього за програмою “Доступні ліки” 7 251 людей з хворобою Паркінсона отримали необхідні препарати.

З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Тут є Доступні ліки”.  Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна  через дашборд на сайті НСЗУ. На 2-й сторінці в  меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації. Або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

В аптеці достатньо показати  рецепт – аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

 

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України