Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 6
Як зберегти продукти при довготривалих екстренних відключеннях електроенергії

Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом росією, відбуваються екстрені відключення електроенергії. Водночас, за прогнозами синоптиків, найближчими днями очікується спека вище 30℃. Такі обставини створюють високі ризики для громадського здоровʼя.

Вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків. Центр громадського здоров’я України ділиться порадами, як зберегти продукти, воду і головне — своє здоров’я в таких умовах ☝️

Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:

✅Використовуйте бутельовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.

✅Зберігайте запас питної води у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення.

✅Якщо немає доступу до бутельованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обовʼязково прокип’ятивши її перед вживанням.

✅Кип'ятіння води — найефективніший спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити її придатною для пиття. Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.

✅Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду. Тому краще тримати воду в прохолодному, темному місці бажано в скляних ємностях.

✅Слідкуйте за терміном придатності води. Вода в пляшках також має свій термін придатності, і вживання її після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.

✅Закорковуйте пляшки після використання. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.

✅Використовуйте воду протягом декількох днів після відкриття. Після відкриття пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.

✅Не зберігайте воду поруч з хімікатами.

✅Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.

✅Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це може бути небезпечно для здоров’я.

☝️Як зберігати їжу під час спеки, коли довгий час відсутнє електропостачання:

✅Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.

✅Покладіть у холодильник акумулятори холоду або ємності з замороженою водою для збереження низької температури.

Якщо під час спеки відключення триває довше 4 годин:

✅Ніколи не куштуйте швидкопсувні продукти (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви — викиньте.

✅Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немає — викиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.

✅Якщо немає можливості належним чином приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.

✅Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.

Щоб підтримувати холодну температуру в холодильнику можна самостійно виготовити акумулятори  холоду.

Найпростішим акумулятором холоду може слугувати пляшка із замороженою водою.

Щоб продовжити їй “життя”, можна вдатися до таких способів:

  • Зробити акумулятор його з солі. Для цього потрібно 450 грамів солі та чайну ложку желатину розвести у літрі холодної води. Розлити розчин по пляшках та заморозити. Рідину не потрібно розливати по вінця, через те, що при заморожуванні рідина має властивість розширюватися.
  • Або розвести у літрі води 40 г клею для шпалер. Суміш ретельно перемішати, розлити по пляшках та заморозити.

Тримайте такі акумулятори холоду в морозильній камері, щоб при відключенні світла їх можна було дістати й перекласти на полицю холодильника.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України