Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 7

З 27 лютого 2023 року набув чинності новий реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення: https://bit.ly/41VZzuZ 

На що потрібно звернути увагу, пояснили у Міністерстві охорони здоров'я України.

До реєстру включено препарати імуносупресії для пацієнтів в посттрансплантаційному періоді. Алгоритм їх отримання передбачає кілька кроків.

Крок перший: консультативний висновок з планом лікування.

Перед випискою зі стаціонару трансплантолог/імунолог складає та видає на руки реципієнту консультативний висновок з планом лікування, в якому вказано міжнародні непатентовані назви (МНН) та уточнені торговельні назви необхідних препаратів і їх рекомендована доза.

Крок другий: електронний рецепт

У кожному центрі трансплантації має бути лікар, який обіймає посаду трансплант-координатора і до якого після виписки зі стаціонару має звернутися пацієнт. Фахівець вносить план лікування з консультативного висновку трансплантолога/імунолога до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) та виписує електронний рецепт з МНН на потрібний препарат. Зокрема, лікар зазначає, які саме торговельні назви імуносупресантів необхідні пацієнту.

Реципієнт також може звернутися до найближчих медичних установ, де є трансплант-координатор, щоб мати посттрансплантаційний супровід: проходити необхідні обстеження та отримувати електронний рецепт на необхідні ліки.

Отримувати консультативну допомогу з приводу результатів планових обстежень, можливих змін у стані здоров’я тощо реципієнт має можливість також у трансплантолога/імунолога центру, де він отримав лікування методом трансплантації.

Крок третій: «Доступні ліки»

Інформацію про місцезнаходження аптек та наявність в них необхідних ліків можна уточнити в інформаційно-довідковій службі НСЗУ за телефоном: 16-77.

Детальніше: https://bit.ly/40ZHta5

Як отримати імуносупресанти безоплатно або з невеликою доплатою? – МОЗ
Як отримати імуносупресанти безоплатно або з невеликою доплатою? – МОЗ
Як отримати імуносупресанти безоплатно або з невеликою доплатою? – МОЗ
Як отримати імуносупресанти безоплатно або з невеликою доплатою? – МОЗ
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України