Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 22

І знову до вашої уваги - Цікавинки.

Напередодні Дня міста познайомлю з видатними особистостями міста Козятин, які тут народились або тут перебували. Приємно, що цією темою цікавляться сьогодні не лише мешканці столиці, які відвідували музей днями, а і наші школярі. Вчора учні спеціалізованої школи I-III-х ст. ім. Тараса Шевченка №1 завітали до музею саме з цією метою.

Мало відоме ім'я, про яке розповів гість з Києва- вчена у галузі мікології та фітопатології, уроженка міста Козятина -ЗЕ́РОВА( в дівоцтві Дудник) Марія Яківна. Українська науковиця, міколог, доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного Академії наук УРСР також була дружиною видатного ботаніка, академіка НАН України Дмитра Зерова і мамою зоолога, доктора біологічних наук, професора Марини Зерової.

Цьогоріч землячці 7 квітня за новим стилем , а за старим 25 березня 120 років від дня народження.

Звичайним громадянам її ім'я може бути знайомим за добре відомими виданнями книг: «Їстівні та отруйні гриби України» (у двох виданнях, 1963 та 1970 р.), «Атласу грибів України», який був виданий у 1974 р. та деяких розділів книги «Визначник грибів України» у 5-и томах, 7-и книгах . Хворіла туберкульозом, але важка недуга не завадила жінці займатися багатьма важливими дослідженнями і стати у 1983 р. лауреатом Державної премії України у галузі науки і техніки і ввійти на віки своїм ім'ям в історію України.

Зокрема: дослідила і винайша 4 види нових грибів, які увійшли в науку під її іменем. Також розв'язувала проблему мікотоксикозів, зокрема у встановленні мікофлори міських насаджень на підставі вивчення видового складу грибів — збудників хвороб зелених насаджень.

Досліджувала гриби, що розвиваються на деревних та чагарникових породах, декоративних трав'янистих рослинах, які використовуються для озеленення. Дала рекомендації, щодо заходів боротьби із захворюваннями дерев, чагарників і трав'янистих декоративних рослин. Вчена провела мікологічне обстеження 160 видів таких рослин і виявила понад 400 видів грибів, ряд яких описані як нові для науки. Полишила світ у 92 роки 21 липня 1994р.. мала щасливе сімейне життя, до самозречення закоханого у неї чоловіка , широке визнання, і пішла від улюбленої роботі в інституті лише за місяць до смерті.

Літ.: Марія Яківна Зерова: До 100-річчя від дня народж. К., 2002; Липшиц.

І. О. Дудка

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України