Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 24

Село Іванківці налічує понад 450 мешканців, має школу та дитячий садок, які потребують постійного доступу до питної води належної якості. Попри таку потребу, у селі ніколи не було налагоджене централізоване водопостачання. Ба більше: останні три роки у Іванківцях катастрофічно не вистачало води (а подекуди вода і зовсім пропала) у криницях сільчан.

Розуміючи важливість питання забезпечення громади питною водою, Козятинська міська рада ініціювала побудову водогону у селі. Для утвердження ініціативи будівництво мережі водопостачання у селі Іванківці передбачили, серед інших заходів, у програмі «Питна вода» на 2021-2025 роки, яку ухвалили депутати на січневому засіданні сесії міської ради.

Відтоді розпочалася активна підготовка до побудови водогону. Мешканці задля обговорення порядку та чіткого усвідомлення усіх етапів будівництва зібралися на установчі збори, результатом яких стало утворення кооперативу «Іванковецьке джерело». До кооперативу увійшли власники 85% будинків села, що є маркером непересічності озвученої проблеми для мешканців Іванковець. Іншим важливим висновком загальних зборів та дороговказом подальших дій стало запевнення керівництва Козятинської міської ради у допомозі в замовленні проектно-кошторисної документації. Таким чином, у червні за кошти міського бюджету було розпочато виготовлення проекту майбутнього водогону.

Тим часом, учасники кооперативу розпочали активну і дуже важливу фазу підготовки до будівництва – збір коштів, закупівлю обладнання та необхідного устаткування. Мешканці села Іванківці давно чекали на облаштування мережі водопостачання із якісною питною водою, а тому охоче докладали кошти до загального бюджету. Загалом, активістам кооперативу «Іванковецьке джерело» вдалося зібрати мільйон гривень, що є третиною усіх необхідних для побудови водогону коштів. Зібраних грошей вистачило для купівлі та укладки труб, придбання необхідного обладнання.

- Хочеться відзначити вдячними словами особливу допомогу та підтримку з боку місцевого агроформування ТОВ «Агродім-Іва» та його керівника Віктора Сагайди, - наголосила голова кооперативу «Іванковецьке джерело» та депутат Козятинської міської ради 8 скликання Олександра Пилипюк. – Підприємець-орендар виділив із доходів свого сільгосппідприємства для потреб кооперативу на облаштування водогону у селі півмільйона гривень. Цими коштами вдалося оплатити буріння 110-метрової артезіанської свердловини, встановлення в ній усієї необхідної електроніки та насосів.

До слова, воду, що прибула у свердловині, перевірили санітарні експерти і дали висновок про її високу якість та повну відповідність нормам питної води.

Наразі у кожному домогосподарстві-учасникові кооперативу виконуються роботи по встановленню лічильників, зворотніх клапанів, кранів, фільтрів тощо.

- Наразі є проблеми із Вінницяобленерго: затримують виготовлення проекту по підключенню електроенергії до свердловини, - додала Олександра Леонідівна.

Натомість, буквально минулого тижня – на початку жовтня – проектно-кошторисну документацію будівництва водогону у Іванківцях, що пройшла усі необхідні процедури погодження відповідних служб та установ, управління ЖКГ міської ради нарешті отримало.

- Тепер протягом поточного тижня управлінням житлово-комунального господарства буде оголошено тендер на виконавця робіт з облаштування мережі водопостачання у селі Іванківці, - прокоментував заступник міського голови – начальник управління ЖКГ міської ради Андрій Корнійчук. – Після завершення процедури закупівлі, що очікується на початку листопада, переможець торгів – виконавець робіт – розпочне роботи. Передбачаємо, що ще до завершення поточного року у Іванківцях буде нарешті, вперше за історію села, збудовано водогон із якісною питною водою. Із виконавцем робіт розраховуватиметься міський бюджет, а це, орієнтовно (остаточна сума буде визначена по завершенню тендера) півтора мільйона гривень.

 

Нагадаємо, метою міської програми «Питна вода» є покращення забезпечення населення територіальної громади питною водою нормативної якості в межах науково обґрунтованих норм питного водопостачання. Згідно розроблених на п’ять років заходів програми, передбачається будівництво мережі централізованого питного водопостачання у Козятині, на що, разом із інженерними вишукуваннями та розробленням проектно-кошторисної документації, закладено фінансування з бюджету міської територіальної громади (підкреслимо, протягом 2021-2025 років) 20 мільйонів гривень.

Також, у програмі зазначено фінансування з міського бюджету протягом поточного 2021 року будівництва мережі централізованого питного водопостачання, окрім села Іванківці, ще й у селі Сигнал (передбачено фінансування у сумі 5 мільйонів гривень).

Водогін в Іванківцях – реальна найближча перспектива!
Водогін в Іванківцях – реальна найближча перспектива!
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України