Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 13

Вчора, 7 липня, Козятину виповнилося 148 років!

Саме 7 липня 1874 р. стараннями місцевого землевласника Мар’яна Васютинського, було присвоєно станції Козятин статус містечка. На той час залізнична колонія нараховувала близько 5 000 осіб.

До цієї дати у Музеї історії міста Козятин було відкрито цікаву виставку світлин й писемних джерел «Видатні діячі Козятина». Музейними працівниками представлено 15 портретів архітекторів, науковців, поетів, педагогів, вчених, будівничих, які народилися в місті залізничників або своєю працею пов’язали з ним життя, й залишили по собі незабутню пам’ять майбутнім поколінням.

Галерею видатних постатей 19 століття відкриває Михайло Грушевський, який любив відпочивати в с. Сестринівці, де народилася його мати та сестра і де він вперше дотикнувся до української природи, стихії, пісні й мови, показав етнічну відмінність українського народу від російського («Історія України-Русі»).

Портрет ще однієї особистості Тимка Падури з тієї ж епохи, українсько-польського поета, композитора, торбаніста, автора низки пісень про козаків, який помер у 1871 р. на обійсті того ж Мар’яна Васютинського. Доречно тут була також представлена книга дослідника, краєзнавця, історика Миколи Купчика «Стежками Тимка Падури».

З тієї ж епохи архітектор Валеріан Куликовський 1835 р. н., автор проєкту козятинського вокзалу і багатьох інших установ та підприємств міста, зокрема, місцевої залізничної церкви Вознесіння Господнього, де священником був з 1895 р. Нестор Шараєвський 1865 р. н. - майбутній член УЦР та єпископ автокефальної української церкви.

Розбудовувати місто й вносити зміни до проєкту головного архітектора Куликовського міг інженер, в подальшому архітектор, автор проєкту водогінної вежі 1904 року забудови – Олександр Кобєлєв 1860 р. н., а керував її будівництвом, киянин Всеволод Демченко 1875 р. н.

Цікаві сторінки життя й інших неординарних особистостей відкрили для себе гості, які завітали до музею. Вони з задоволенням слухали про уродженців міста, лауреатів державних премій в різних галузях діяльності - архітектора Генріха Кульчицького 1922 р. н., біолога Марію Зерову 1912 р. н., конструктора Андрія Костикова 1899 р. н., педіатра Галину Тебенчук1925 р. н., кінорежисера Віктора Іванова 1909 р. н., архітектора, забудовника столичних районів Оболонь та Русанівка в Києві Генріха Кульчицького, педагога, народного вчителя України Юрія Пасіхова, конструктора українського тепловізора Сергія Вітюка, уродженця с. Кордишівки гумориста Федора Маківчука, письменника, чеха за походженням, який в свій час очолював Козятинський райплан – Василя Земляка. Цей список можна продовжувати, але музейники поки що зупинились лише на цих іменах.

Після представлення видатних діячів до присутніх звернувся ветеран праці, залізничник, в минулому начальник відділу кадрів Віталій Біда, який особливо відзначив внесок в розбудову нашого міста в ті часи начальника Козятинського відділку дороги Георгія Лєскова. Його доповнили пенсіонери-залізничники Віктор Кльоц та Володимир Пресняк. Він за незначний період діяльності в Козятині зробив вагомий внесок у розвиток підприємств залізничного вузла, будівництва житла для залізничників, басейну «Дельфін», стадіону «Локомотив», залізничного парку, тощо. Козятинці пам’ятають своїх будівничих минувшини і тому пану Георгію було присвоєно у 1995 р. звання почесний громадянин міста Козятина.

Щиро вдячні усім, хто завітав на відкриття виставки і запрошуємо бажаючих ознайомитися з виставкою й іншими музейним експозиціями з історії міста.

 

Лілія Макаревич, директор Музею історії міста Козятин

Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Відкриття виставки про видатних діячів Козятина до 148-річчя міста
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України