Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2
В яких випадках потрібна екстрена вакцинація?

Вакцинація за Національним календарем щеплень захищає і дітей, і дорослих від багатьох інфекцій. У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що якщо ви не вакциновані або пропустили щеплення, то  можете наражатися на небезпеку.

Ось деякі випадки, коли потрібна екстрена вакцинація:

  • Правець

Якщо ви отримали травму, яка порушила цілісність шкіри чи слизових оболонок, відморозилися, отримали опік, прокол шлунково-кишкового тракту або вас вкусила тварина, лікар може рекомендувати екстрену вакцинацію від правця, особливо якщо ви або ваша дитина не вакциновані або минуло більше 5 років з часу останнього щеплення.

  • Сказ

Люди, яких покусали дикі тварини або тварини з підозрою на сказ, потребують негайної вакцинації. Навіть незначні подряпини чи сліди слини тварини є підставою для звернення до лікаря у найближчий травмпункт. Лікар визначить схему введення антирабічної вакцини.

  •  Кір

Екстрена вакцинація може бути необхідною для дітей та дорослих, які не були щеплені або не хворіли на кір, після контакту з хворою людиною.

У профільному міністерстві наголошують, що рекомендацію щодо екстреної вакцинації може надати лише лікар під час огляду чи консультації. Це не завдання для Google, подруги чи Facebook. Лікар врахує всі фактори, пов’язані з вашим станом здоров'я та хронічними захворюваннями.

Якщо ви або ваша дитина не вакциновані від дифтерії, кору, гепатиту А чи В, вітряної віспи, після контакту з хворою людиною обов'язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо подальших дій.

Важливо знати, які саме щеплення отримали ви та ваші близькі. Зберігайте карту профілактичних щеплень. Перевірте в медичному закладі, де ви робите щеплення, чи внесли всю необхідну інформацію до електронної системи охорони здоров’я.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України