Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 3

Одним з основних напрямків діяльності держави є забезпечення найкращих інтересів дитини. Через війну, розлучення батьків, усиновлення, переміщення (евакуацію), насильство сьогодні кожна дитина може вступити в контакт з системою правосуддя в тій чи іншій формі. Тому важливо забезпечити підтримку дітей та захист їхніх прав на всіх етапах взаємодії з правосуддям.

Для впровадження у практичну діяльність уніфікованих підходів  реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини, Мінсоцполітики, спільно з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством юстиції підписали спільний Наказ.  

Цим документом започатковано пілотний проєкт. Всі учасники проєкту, у межах повноважень та компетенцій, працюватимуть над  зміною підходів до проведення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень за участі дітей. 

Проект, що реалізовуватиметься у декількох регіонах країни, має на меті забезпечення корекції поведінки, відновлення та реабілітацію неповнолітніх та їх близьких. Передбачене невідкладне проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за участю дітей,  долучення спеціально підготовлених слідчих і прокурорів.

Загалом ідеться про комплексний супровід неповнолітньої особи на всіх етапах кримінального провадження і виконання судового рішення – до поновлення прав. До цього процесу залучатимуться психологи, представники ювенальної превенції, служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг.

Наразі служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг відіграють  важливу роль в системі правосуддя, дружнього до дитини. Вони  працюють з дітьми, які скоїли правопорушення, постраждали від злочинів або були свідками злочинів, надають підтримку їхнім родинам. У разі, коли батьки є частиною загрози для дитини,  шукають для дитини нових опікунів або прийомних батьків, які здатні стати підтримкою для дитини і піклуватися про неї.

Участь Мінсоцполітики в пілоті передбачає, в тому числі, розробку:

  • проєкту державного стандарту надання послуги соціально-психологічної реабілітації для неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення
  • рекомендацій для працівників служб у справах дітей із роботи з дітьми, які стали жертвою кримінального правопорушення, надання їм необхідної комплексної допомоги, у тому числі психологічної, медичної, безоплатної правової 
  • алгоритму залучення як законного представника неповнолітньої особи попередньо визначеного органом опіки та піклування представника, який прийшов спеціалізоване навчання.

За успішності пілотного проєкту, його результати будуть масштабовані на всю країну.

Довідка: наразі у системі соціального захисту функціонує 77 спеціальних установ для дітей служб у справах дітей, 193 центри соціальних служб, 652 центрів надання соціальних послуг, 78 закладів соціальної підтримки дітей, сімей та молоді.

За минулий  рік понад 7 тис. сімей, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом, отримали соціальні послуги через мережу центрів соціальних служб.

 

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України