Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 50

Музейні працівники Козятина організували цікавий захід. Він приурочений святу, яке відзначає світова спільнота вже вдруге 21 лютого, а проголошене було 17 листопада 1999 року Генеральною конференцією ЮНЕСКО. Запровадили цей день задля сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності з метою підтримки її як ознаки культури нації.

Історія походження цієї дати досить трагічна. Сталась вона у Бангладеш, коли 21 лютого 1952 року вийшли студенти на демонстрацію, вимагаючи рідну їх мову бенгалі в країні зробити однією із державних, за що поплатилися життям.

Наприкінці року до Музею історії міста Козятин завітала з подарунком із 5 збірок психологічних казок для дорослих і малих психолог, психотерапевт по методу символ драми, директорка центру розвитку людини «Гармонія» Світлана Шняга. Ми познайомилися з чудовим фахівцем завдяки доньці пані Світлани Карині. Вона влітку минулого року перемогла у кастингу на виконання головної ролі для зйомок рекламного відеоролику музею і успішно справилася з поставленою режисером та продюсером постановки Ільйою Мхеідзе задачею.

21 лютого на наше запрошення завітали учні 4-А класу на чолі з Оленою Миколаївною Демченко та 3-Б класу у супроводі Людмили Броніславівни Наровецької КНЗ «ЗШ І-ІІІ ст. №2 Козятинської міської ради». Вони бажали більше дізнатися про рідну українську мову, про важливість знати, вивчати її, спілкуватися нею і почути авторські психологічні казочки від психолога Світлани Шняги.

Зустріч з авторкою казок, подарованих музею, була надзвичайно цікава, пізнавальна, весела, креативна, як і сама музейна гостя. Діти з задоволенням грайливо й весело, незвично знайомилися з пані Світланою, заслуховувалися казками про люстру, батарею й інші предмети, які оточують нас у побуті і оживають у книгах психологині. Ідея про написання такого змісту історій прийшла ще у дитинстві донечці Карині. Вона вмовляла матусю розповідати на ніч їй не звичайні казки, а такі, які ніколи ніхто не чув. Наввипередки школярі називали корисні і шкідливі харчі, представляли свої імена з притаманними заглавній літері назвами своїх позитивних рис характеру, пізнавали інший фантазійний, переплетений з реальністю світ. Діти жваво реагували на почуті казки й незвичайні історії з оточуючого їх середовища. Освідчувались в любові до рідної мови. Швидко плинув час і зустріч підійшла до завершення. Пані Світлана отримала на згадку подарунок і щирі оплески малечі. Особлива вдячність за вдалі ілюстрації двом художницям – козятинчанкам Тетяні Гриців та Марії. Книги можна придбати у авторки Світлани Шняги в центрі розвитку людини «Гармонія».

Було весело й цікаво не лише школярам, а і присутнім дорослим. Зокрема, посмішка не сходила з вуст ведучої зустрічі наукового співробітника музею Наталії Баштової, усіх, хто завітав до музею в цей час. На якусь годинку ми всі повернулися у своє щасливе, гамірне дитинство.

 

Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України