Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 15

Заступник Міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін поінформував про ситуацію із захворюваністю населення Вінниччини на гепатит А та заходи щодо запобігання поширенню вірусу.

Він повідомив, що наразі комплексно відпрацьовують усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань є  щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції.

«Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем. Фахівці групи оперативного реагування Центру громадського здоров’я України, Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб із залученням лікарів, працюють паралельно, у співпраці з місцевою владою», - зауважив Ігор Кузін.  

Вже обстежено більше 100 осіб, робота яких пов'язана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами.

У лікарнях залишається 151 пацієнт, 25 вже виписали. Зараз - на основі визначених гіпотез - лікарі додатково опитують хворих з підтвердженими діагнозами та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування.

Відповідно групи контролю та епідеміологічної безпеки працюють на:

ринках та точках продажу продуктів;

проводять додатковий лабораторний контроль на об’єктах водопостачання та підприємствах, які забезпечують продаж питної води та її розвезення;

продовжуються лабораторні дослідження та моніторинг проб з навколишнього середовища та води, як з централізованих точок розливу, так і зі стічних вод.

Результати та подальші заходи на рівні області будуть опрацьовані завтра на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

Також, для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Щеплення також передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання.

Усім мешканцям міста зараз важливо подбати і посилити заходи індивідуальної безпеки:

  • найперше - це мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19;
  • уникати покупки продукції на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти, - обов’язково мити їх та бажано "обдавати" окропом перед вживанням;
  • будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити, перш ніж пити;
  • не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки;
  • купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням "вуличної їжі" - мити руки та обробляти їх дезинфектантом.

Найпоширеніші симптоми ВГА це: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Бережіть себе та своє здоров’я.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України