Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 10
Уряд запустив доступні кредити для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання.

Уряд запустив доступні кредити на купівлю та встановлення енергообладнання.

Кабінет Міністрів України розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Тепер її коштом Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати та улаштовувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання. Відповідну постанову Уряд ухвалив на засіданні 5 липня 2024 року.

Програма працюватиме у комбінації із програмою “ГрінДІМ”. ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування “Доступні кредити 5-7-9” керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою “Доступні кредити 5-7-9” та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Програма пільгового кредитування для ОСББ та ЖБК запрацює з 20 липня.

Також на урядовому засіданні ухвалили ще одне важливе рішення — для підготовки до опалювального сезону 2024-2025 року. Державним і комунальним підприємствам дозволили закуповувати обладнання для енергогенерації без проведення тендерів, але із додатковим запобіжником — вимогою щодо звітування в електронній системі Prozorro.

Кабінет міністрів затвердив умови надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел.

По суті, кожен з громадян, хто бажає купити сонячні, вітрові електростанції разом з системами накопичення електроенергії, може отримати безвідсотковий кредит. Держава повністю компенсує відсоткову ставку. Термін кредитування — 10 років. Сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридноі? системи електропостачання.

Друга можливість — розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційні установки, які працюють на газу. Зокрема, можна придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки. Максимальна сума відповідного пільгового кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років.

Для деокупованих і прифронтових територій Уряд запровадив покращені умови. Збільшений термін кредиту та ліміт. І знижена відсоткова ставка. Компенсація відбувається до 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі. Ліміт та термін програми збільшені до 150 млн та до 10 років.

Третє — можливості для тих підприємств, які хочуть інвестувати у власну генерацію суму у понад 150 млн грн. Така пропозиція доступна від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредитів залежно від сегмента може становити до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5-7 років, базова відсоткова ставка для кредитів в національній валюті в рамках базового продукту: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%.

Кабінет Міністрів України.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України