Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 25

Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради вкотре нагадує мешканцям багатоквартирних будинків нашої громади, що відповідно до чинного законодавства (ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку») встановлено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

Відповідно до цієї ж статті можливі три форми управління:

– самими співвласниками (без створення ОСББ чи обрання управителя),

– управителем багатоквартирного будинку,

– об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ або асоціацією ОСББ).

На сьогодні в 154 багатоквартирних будинках міста мешканці визначилися із формою правління – це 118 ОСББ, 1 ЖБК та 25 управління співвласниками шляхом прийняття всіх рішень на загальних зборах. 

Мешканці 70 будинків (з кількістю 2 і більше квартир) досі не обрали форму управління, що є вкрай необхідним для забезпечення утримання належного стану будинку та прибудинкової території. Адже вік більшості таких будинків перевищує 40-50 років. А оскільки власники окремих квартир у багатоквартирних будинках є одночасно співвласниками спільного майна цих будинків, тому  кожен співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного й капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна будинку. Саме тому для вирішення будь яких питань (проблем) з утримання чи ремонту будинку найкращим рішенням для його мешканців є створення об’єднання співвласників.

Створення ОСББ, серед інших переваг, дасть можливість співвласникам контролювати використання коштів, які щомісячно сплачують за утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території, впливати на прийняття рішень, ефективно управляти спільним майном.

Об’єднання має право укладати договори на обслуговування будинків з тими компаніями, які пропонують кращі послуги, а також будь-якої миті може розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме роботу.

ОСББ може брати участь у міських програмах ремонту житла, у державних та місцевих програмах фінансування ОСББ, втілювати проекти з термомодернізації. Однією з програм підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків є програма «Енергодім» Фонду енергоефективності, що передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності (утеплення фасаду будинку, заміна/ремонт інженерних систем тощо). Для багатьох мешканців важливою перевагою створення об’єднання є також можливість оформлення в постійне користування прибудинкової території – земельної ділянки, що дає їм право використовувати її на власний розсуд.

Право створення ОСББ залишається за власниками квартир, але слід усвідомлювати, що відповідальність за належний стан будинку та своє комфортне проживання в ньому належить співвласникам багатоквартирних будинків. Лише об’єднавшись, співвласники зможуть приймати рішення щодо будинку та ефективно управляти ним.

Щодо тих будинків, які не визначились з формою управління, буде оголошуватись конкурс з призначення управителя, так як це передбачено законом.

Нормативні акти, що регулюють відносини в сфері управління багатоквартирними будинками: Закони України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».

За довідкою стосовно форми управління будинком звертайтесь в управління ЖКГ:

м. Козятин, вул. Грушевського, 23, каб. 13, телефон 2-02-08

Список будинків, в яких не створено об’єднання співвласників та, яким за результатами конкурсу буде призначено управителя у вкладенні.

 

 

 

 

 

 

Документи:
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України