Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2
Укуси комах, в чому небезпека?

Укуси мошок і комарів можуть не лише призвести до дискомфорту, а й становити загрозу для здоров'я. Зокрема, ці комахи можуть передавати інфекційні захворювання та спричиняти алергічні реакції. При укусі мошки вона вприскує в кров людини особливі протеїни для знеболювання і разом з
ними в організм людини можуть потрапити збудники різних паразитарних і вірусних інфекцій, таких як туляремія гельмінтози малярія лихоманка.

Враховуючи високу алергенність, тому набряк від укусу мошки може триматися кілька днів, а сліди на шкірі іноді залишаються упродовж двох — трьох тижнів.

Основні прояви: почервоніння шкіри, печіння і свербіж, пухирі.У дорослих людей у відповідь на токсин можливе підвищення тиску, задуха.

Велика кількість укусів може спричинити високу температуру, до 39 градусів, та прояви загальної інтоксикації організму. У людей схильних до алергії укус
мошки може спровокувати підвищення артеріального тиску, запаморочення, задишку, у деяких випадках — навіть анафілактичний шок.

Укус комара виглядає, як припухла округла блідо-червона пляма на шкірі з водянистою рідиною в центрі. При чутливій шкірі можуть з'явитися пухир та
легкий набряк. За яких обставин укуси мошок і комарів можуть призвести до гнійної інфекції

Ризик зараження гнійною інфекцією може збільшуватися, якщо пацієнти розчухують місце укусу забрудненими руками. Це може легко допомогти стрептококам та стафілококам проникнути під шкіру, тому продезінфікувати ранку дуже важливо, щоб не дати розвинутися запаленню та уникнути потрапляння до неї вторинної інфекції.

Профілактика інфекцій найчастіше зводиться до попередження розмноження комах, що переносять збудники даних захворювань та захисту від
їх нападу.

Ці методи профілактики можна поділити на:
- Екологічні — благоустрій водойм, підвальних приміщень, навколосадибних ділянок тощо; екологічні методи мають на меті створення в культурних ландшафтах умов, не придатних для розвитку комарів (осушення заболочених територій, заглиблення берегів водойм, очищення їх від напівзануреної рослинності тощо) та кліщів (комплекс заходів по видаленню сухостою, скошуванню бур’янів, розріджування чагарників).
- Фізичні — сюди входить індивідуальний захист людини (перед прогулянкою в парку, лісі, одягайте світлий, щільний одяг та головний убір, а після прогулянки проводьте само- та взаємоогляд на наявність кліщів, не забудьте також оглянути домашніх тварин) та захист помешкання (використання пасок, липучок, протимоскітних сіток).
- Хімічні — включають дезінсекцію та використання репелентів.
- Дезінсекція — це комплекс профілактичних і винищувальних заходів для знищення і врегулювання кількості комах (комарів, кліщів, тощо) які мають
епідеміологічне і санітарно-гігієнічне значення. Тому дуже важливо до почотку роботи літніх оздоровчих закладів для дітей, рекреаційних зон та зон відпочинку провести дезінсекцію приміщень та акарицидну (протикліщеву) обробку території.

Ефективно проти комарів діє й електрофумігатор з платівками, котрий вмикається в розетку. Від тепла інсектицид починає випаровуватися і через 10- 12 хвилин навколишні комарі втрачають до Вас інтерес. Радіус дії хорошого фумігатора – 12 квадратних метрів. За годину, до того як маєте лягати спати –
прилад краще вимикати.

Репеленти належать до засобів індивідуального захисту. Для профілактики укусів комарів та кліщів є багато гелів, кремів, лосьйонів якими обробляються відкриті ділянки шкіри та одяг (чітко читайте інструкцію-щоб знати від яких видів комах та протягом якого часу захищає даний засіб). Серед новинок —антикомарині браслети, які просочені рослинним екстрактом. Браслет може працювати до ста сорока годин. Щоб продовжити його дію, браслет надягають при виході на вулицю, а вдома намагаються тримати його в герметичному контейнері.

Піклуйтесь про своє здоров’я та оточуючих!

Укуси комах, в чому небезпека?
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України