Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 637

У зв’язку з ускладненням воєнно-політичної обстановки поблизу кордонів України значна увага приділяється питанню укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту на випадок виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру.

До захисних споруд цивільного захисту належать:

1) сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

2) протирадіаційне укриття - негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості;

Для захисту людей в особливий період також використовуються найпростіші укриття. Це цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від дії засобів ураження.

Додатково для укриття населення можуть використовуватись підвальні та інші заглиблені приміщення багатоквартирних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд, інших приміщень підземного простору (підземні майданчики, склади,  погреби приватного сектору, тощо), які можуть бути тимчасово використані для укриття населення.

Укриттю підлягають:

1) у сховищах - працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, які продовжують свою діяльність в особливий період;

2) у протирадіаційних укриттях:

а) працівники суб’єктів господарювання, які продовжують свою діяльність у воєнний час;

б) населення населених пунктів, а також евакуйоване населення із зон можливих значних руйнувань;

г) хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я.

3) у найпростіших укриттях - населення населених пунктів.

Для укриття населення Козятинської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру створено фонд захисних споруд цивільного захисту. Фонд захисних споруд включає 8 сховищ, 24 протирадіаційних укриттів, 20 найпростіших укриттів, а також 90 підвальних приміщень (усі списки наявних на території Козятина укриттів різних типів (додатки 1-4) можна знайти на сайті Козятинської міської ради у спеціальному розділі «Захист населення у воєнний період» за посиланням: https://komr.gov.ua/zahyst-naselennya-u-voyennyy-period ).

Для зручності інформування населення міська рада розробила інтерактивну мапу, за якою можна найти адреси місць укриттів населення. Карту можна знайти за посиланням:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1nMW_yGPDP-MybwJmniciy7j8lGicdts0&usp=sharing

На цій карті не позначені сховища та протирадіаційні укриття, які призначені для укриття працівників підприємств, які працюють в особливий період, оскільки це інформація з обмеженим доступом.

Сховища та протирадіаційні укриття знаходяться на балансі підприємств та установ для укриття їх працівників, найпростіші укриття створені на базі підвальних приміщень закладів комунальної форми власності (навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, соціального захисту, культури, адміністративні споруди).

Керівники організацій та власники вищезгаданих споруд за необхідності забезпечать вільний доступ для укриття населення.

Порядок підготовки до укриття, зайняття захисних споруд, правила перебування в них викладений за посиланням: https://komr.gov.ua/zahyst-naselennya-u-voyennyy-period

Утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється суб’єктами господарювання, на балансі яких вони перебувають за рахунок власних коштів.

Захисні споруди цивільного захисту можуть використовуватися у мирний час для господарських, культурних і побутових потреб.

З метою приведення у готовність найпростіших укриттів, підвальних та інших заглиблених приміщень суб’єктам господарювання, ОСББ доручено в найкоротші терміни провести заходи з:

  • прибирання приміщень від сміття;
  • винесення непотрібних та зайвих речей;
  • демонтування (за необхідністю) тимчасових перегородок;
  • звільнення загальних проходів в підвальних приміщеннях;
  • укріплення вхідних дверей;
  • укріплення наявних віконних отворів;
  • перевірка електропроводки, освітлення та вимикачів;
  • створення запасу електролампочок, свічок, ліхтариків;
  • облаштування вентиляційних отворів;
  • позначення найпростіших укриттів шляхом встановлення (нанесення) табличок (написів) «Місце для УКРИТТЯ».
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України