Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 5

Отже, станом на 1 січня 2023 року 156 будинків визначились із формою управління, що становить майже 70% від усього багатоквартирного житлового фонду громади.

Серед переваг створення ОСББ — можливість самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, проводити заходи з енергоефективності, зменшуючи таким чином розмір платіжки за житлово-комунальні послуги. Крім того, це можливість отримати в постійне користування земельні ділянки та оформити майнові права на прибудинкову територію.

Для заохочення створення ОСББ та підтримки новостворених працюють програми фінансової допомоги об'єднанням співвласників, відповідно до якоі ряд ОСББ щороку отримують кошти для модернізації своїх будинків. Так, у 2022 році 12 багатоквартирних будинків отримали одноразову фінансову допомогу з міського бюджету загальною сумою понад 2 млн.грн.

Також для підтримки ОСББ діє програма співфінансування робіт з капітального ремонту (від 70% до 80% вартості проєкту фінансується за рахунок міського бюджету, а від 20% до 30% - за кошти мешканців). Ця програма дає змогу вирішити безліч проблем застарілих та зношених інженерних мереж будинків, провести капітальний ремонт дахів, конструктивних елементів, відремонтувати систему водопостачання та водовідведення тощо.

Ще одна програма, спрямована на підтримку ОСББ - «Енергодім». Ця програма направлена на підвищення енергонезалежності будинків, впровадження заходів з економії енергоресурсів за рахунок комплексної енергомодернізації багатоквартирного житлового фонду міста. Поки жоден будинок не «ризикнув» на такий проект, але крім енергоефективності, це змінить зовнішній вигляд наших вулиць.

В бюджеті 2023 року передбачено 3 млн грн для фінансової підтримки ОСББ.

На даний час в переліку на отримання рахується 34 будинки. Коштів вистачить на 23 будинки. Маєм велику надію на перевиконання бюджету і додаткове виділення коштів.

Очевидні переваги створення ОСББ приваблюють дедалі більше співвласників багатоквартирних будинків.

Для довідки: перше ОСББ у Козятині було створене ще у 1996 році - 26 років тому.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України