Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 60

Наразі у нашій громаді зареєстровано 143 внутрішньо переміщені особи, з яких 43 пенсіонери та 11 осіб з інвалідністю. На території громади проживає 82 сім’ї, які змушені були через збройний конфлікт у Донецькій, Луганській областях та анексію АР Крим залишити власні домівки та, перемістившись на нове місце проживання, розпочати довгий процес асиміляції та інтеграції, стикаючись, в першу чергу, із складнощами з житлом. В переселених 15 родинах проживає 27 дітей, значна частина яких потребує поліпшення житлових умов.

Внутрішньо переміщені особи або мають труднощі із працевлаштуванням на новому місці проживання, або отримують незначну заробітну платню, пенсію, у зв’язку з чим не мають можливості скористатися конституційним правом на поліпшення своїх житлових умов шляхом використання механізмів діючих житлових програм та придбання житла на загальних підставах.

Шляхами та засобами розв’язання проблем підвищення рівня забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб є створення фонду житла для тимчасового проживання шляхом реконструкції об’єктів нерухомості, що належать до комунальної власності громади та придбання квартир на вторинному ринку для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Козятинська міська рада наразі знайшла можливість реалізації другого шляху, а саме: придбання квартир для внутрішньо переміщених сімей/осіб.

Для цього Козятинська міська територіальна громада взяла участь у запропонованому Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України проекті, який передбачає придбання житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на умовах співфінансування (з державного бюджету 70%, бюджету громади 30%). З ініціативи міського голови Тетяни Єрмолаєвої управління соціальної політики підготувало і подало 25 травня на розгляд спеціальної комісії при Міністерстві заявку. На початку червня пропозицію Козятинської міської ради схвалено. Таким чином, Козятин став одним із 27 населених пунктах з 13 областей (з Вінницької області Козятинська міська рада – єдина, чию заявку прийняли до розгляду), де на умовах співфінансування із держбюджету для внутрішньо переміщених осіб придбають житло.

Обсяг субвенції з державного бюджету становить 399 900 грн.

Рішенням 12 сесії 8 скликання Козятинської міської ради від 24 червня №365-VIII виділено кошти в сумі 171 500 грн. по співфінансуванню з бюджету територіальної громади придбання у комунальну власність житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам за рахунок субвенції з державного бюджету відповідно до постанови КМУ від 4 жовтня 2017 року №769.

Отже, на придбання житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам цьогоріч буде направлено загалом 571 400 грн.

Для упорядкування процедури придбання житла для внутрішньо переміщених осіб, на черговій 15 сесії міської ради 8 скликання, що відбулась 10 вересня, прийнята Програма забезпечення житлом для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на період 2021-2023 роки. Виконавчим комітетом міської ради раніше (на засіданні 28 липня) затверджено (рішення №250) Порядок обліку внутрішньо переміщених осіб та надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам на території Козятинської міської територіальної громади.

Внутрішньо переміщені особи для того, щоб стати учасниками зазначеної програми, мають подати до Центру надання адміністративних послуг у м.Козятині (ЦНАП) заяву про взяття на облік та необхідний перелік документів з підписами всіх повнолітніх членів сім’ї (увесь перелік документів можна знайти на сайті Козятинської міської ради за посиланням: https://komr.gov.ua/news/upravlinnya-cnap-rozpochav-pryyom-dokumentiv-na-administratyvnu-poslugu-vzyattya-na-oblik ).

Після того, як буде сформовано фонд житла для тимчасового проживання, виконавчим комітетом міської ради з врахуванням висновку житлової комісії, буде прийматись рішення про надання внутрішньо переміщеним особам і членам їх сімей житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання.

Тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб, що проживають у Козятинській територіальній громаді
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України