Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 11

З настанням літа люди часто під час роботи і відпочинку зазнають теплових та сонячних ударів. Іноді лише відсутність елементарних знань і навичок надання першої невідкладної допомоги в таких випадках призводить до тяжких і навіть летальних наслідків.

Сонячний чи тепловий удар – важке ураження нервової системи і її найважливіших центрів довгастого мозку. Під впливом зовнішніх теплових факторів у постраждалого відбувається підвищення температури тіла, що продовжується паталогічними змінами. Температура тіла підтримується рівновагою між теплотворенням  і тепловіддачею, а основні джерела теплотворення – м’язовою роботою і окисними процесами. Тепловіддача обумовлена потовиділенням, випромінюванням, теплопровідністю і конвекцією. При цьому теплотворення і тепловіддача регулюються теплорегуляційним центром головного мозку. Якщо людина тривалий час перебуває в приміщені з високою температурою і вологістю, виконує важку фізичну роботу при високій температурі навколишнього середовища, або піддається тривалому впливу прямих сонячних променів на голову, або оголене тіло, то діяльність теплорегуляційного центру порушується.

 

Клінічні ознаки

При тепловому ударі розвиваються значно швидше, ніж при сонячному. Підвищується температура тіла, з’являються остуда, розбитість, головний біль, запаморочення, почервоніння шкіри обличчя, різке прискорення пульсу і дихання, помітні втрати апетиту, нудота, значне потовиділення. Надалі самопочуття хворого може ще більше погіршитися. Температура тіла підвищується до 40 С, дихання часте і переривчасте, пульс частий, слабкого наповнення, можуть з’явитися судоми, порушується свідомість. При сонячному ударі аналогічна картина розвивається через кілька годин після опромінення.

 

Перша медична допомога до прибуття лікаря

Потрібно негайно вивести постраждалого з зони високої температури і вологості. Укласти його в постіль, звільнити шию і груди від одягу, що стискає, дати випити холодної води, мінеральної води, квасу, морозиво і легку їжу. У важких випадках постраждалого варто помістити в прохолодний затінок, роздягнути, укласти на спину з піднятими кінцівками й опущеною головою, покласти холодні компреси на голову, шию, груди. Можна застосувати вологе обгортання, облити тіло холодною водою. Якщо хворий не дихає, необхідно провести штучне дихання. У важких випадках показана госпіталізація. Для профілактики перегріву при тривалому перебуванні на сонці необхідно захищатися від сонячних променів парасолькою і носити головний убір світлого кольору. При роботі в приміщені з високою температурою повітря і вологістю варто періодично робити перерви для охолодження.

 

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення

Козятинської міської ради

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України