Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 100

Рівень захворюваності на коронавірус серед мешканців Козятинської громади стрімко зростає. Лікарі б’ють на сполох, а козятинчани тим часом обурюються продовженням дистанційного навчання та подекуди ігнорують виконання введених карантинних обмежень.

Задля розгляду епідеміологічної ситуації у громаді зібралися на засідання учасники міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Як повідомив головний лікар козятинської центральної районної лікарні Олександр Кравчук, наразі хворих на COVID дорослих у стаціонарі медичного закладу 57, підозр на COVID у дорослих 21, хворих з пневмоніями 82. На кисневій терапії знаходяться 69 хворих (48 з COVID, 15 з підозрами на COVID, 6 із пневмоніями), у тому числі двоє хворих на COVID на штучній вентиляції легень на апараті СРАР. Олександр Миколайович зауважив, що лікарня у достатній кількості забезпечена киснем. Щодня запас поповнюється, правда і вичерпується так само швидко. Скажімо, за останню добу використано 65 балонів кисню.

Кожного дня кількість хворих із підозрою чи підтвердженим COVID, що поступають у медичний заклад, збільшується. Разом із тим, у нашій лікарні продовжують приймати хворих з Вінниці та Вінницького району: станом на 16 березня на ковідних ліжках знаходяться 12 пацієнтів-вінничан. Як не прикро, але Олександр Миколайович констатував нові летальні випадки від ускладнень коронавірусного захворювання. Так, за минулий тиждень у стінах лікувального закладу померло четверо мешканців Козятинської громади: 50-річна жінка, 84-літній чоловік, а також чоловік і жінка 73-ох років.

З огляду на викладене та той факт, що частина персоналу хворіє, лікарня працює у напруженому режимі, підсумував головний лікар ЦРЛ.

 

Підтримала колегу щодо посилення напруги у роботі медиків і головний лікар Козятинського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Радогощина.

- Коридори первинки заповнені пацієнтами із температурою, кашлем та чханням, навіть попри попередній запис, - зауважила Юлія Володимирівна. – Щодня кожний сімейний лікар приймає до 60-70 хворих, що є перебільшенням норми прийому у два рази. Наразі на амбулаторному лікуванні продовжують знаходитися 242 пацієнти. За останню добу підтверджено 92 випадки захворювання на COVID та маємо 170 підозр. Кількість хворих стрімко збільшується і випадки перебігу хвороби дедалі частіше є важкими: вже на другий – третій день від початку появи симптомів фіксуємо ускладнення. Разом із тим, змінилася симптоматика захворювання. Епідеміологи констатують ймовірність появи на Вінниччині так званого «британського» штаму вірусу.

І при такому напруженому графіку роботи мусимо знімати лікарів з прийому, адже на базі нашого центру створено мобільну бригаду з вакцинації (медики пройшли навчання з питань введення вакцин, вимог щодо дотримання «холодового ланцюжка» тощо). Наші медики з мобільної бригади щодня отримують новий маршрут і охоплюють не тільки Козятинщину, але й Іллінці, Липовець, Погребище, Вінницю. Робота з імунізації проводиться потужна. Скажімо, минулого тижня силами нашої мобільної бригади вакцинували 340 чоловік.

 

- Від початку пандемії на Козятинщині підтверджено 1743 випадки захворювання на COVID, з них 900 – мешканці міста Козятин, - наголосив завідувач відділу лабораторних досліджень Леонід Ящук. – По Козятинській територіальній громаді за останні вихідні додалося 57 підтверджених хворих, з яких четверо діти і п’ятеро – медичні працівники.

Леонід Олександрович запропонував посилити протиепідемічні заходи у громаді задля стримання поширення хвороби, позаяк новий штам вірусу дійсно досить агресивний, контагіозність (заразність) має вищу у 1,7 рази і смертність від нього фіксується частіше.

 

Погодилися із доцільністю посилення карантинних обмежень начальник Козятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Віталій Кравець та керівник Козятинського відділення поліції Роман Андрущак. Так, Віталій Васильович повідомив, що служба за порушення маскового режиму та недотримання дистанції у закладах торгівлі штрафує власників, однак охопити увесь загал торгівельних точок Козятина все ж таки не мають можливості. У свою чергу Роман Леонідович повідомив про складання працівниками поліції протоколів про адміністративні порушення через недотримання введених протиепідемічних заходів та карантинного режиму (у тому числі порушення самоізоляції), однак також констатував їхню недостатність, що викликає неконтрольований процес поширення захворювання, що може призвести до введення повного локдауну.

 

Варіант повного закриття заперечили представники громадського руху #SaveФОП Козятин. Представниці приватного бізнесу Козятина погодилися із проведенням нехай навіть і щоденних рейдів по місту із метою виявлення та штрафування порушників існуючих карантинних обмежень, погодилися увійти до складу таких рейдових груп, аби тільки не дійти до закриття торгівельних точок при локдауні, адже вже відчули руйнівний вплив такого варіанту рік тому.

 

- Попри усі викладені факти, Козятинщина за введеними карантинними обмеженнями на крок попереду інших громад Вінницької області та й самої Вінниці, - підсумувала міський голова Тетяна Єрмолаєва. – Так, ми відправили школи на дистанційне навчання 22 лютого, в той час, як у Вінниці та й подекуди у громадах краю це зробили лише днями. Масові заходи рішенням комісії з надзвичайних ситуацій у Козятинській громаді заборонені з 1 березня, а у Вінниці – лише з 13 березня. Думаю, у ситуації, що склалася тепер, ми повинні знову діяти на упередження і дійсно посилити карантинні обмеження у громаді.

 

Отже, за підсумками обговорення усіма присутніми одноголосно прийнято рішення про ЗАБОРОНУ з 16 березня і до окремого рішення:

- проведення культурних масових заходів;

- приймання відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейні;

- організації дозвілля у закладах громадського харчування (ресторанах, кафе, барах, тощо), у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;

- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому із вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв);

- перебування відвідувачів більше, ніж 1 людина на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування та дистанції між відвідувачами 1,5 метри у закладах торговельного та побутового обслуговування.

 

Разом з тим, з 16 березня тимчасово СКАСОВУЮТЬСЯ рейси пільгового проїзду для всіх категорій пільговиків.

 

З метою зменшення контактів найбільш вразливої до коронавірусу вікової групи старше 60 років, РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ власникам закладів торговельного і побутового обслуговування та населенню територіальної громади наступні години відвідування магазинів:

- вікова група 60 років і старші – з 08.00 год. до 12.00 год.;

- вікова група до 59 років – з 12.00 год. до 24.00 год.

 

Для проведення перевірок дотримання протиепідемічних карантинних заходів у громадському транспорті, закладах громадського харчування, ринках, об’єктах торговельного і побутового обслуговування вирішено створити чотири спільні рейдові групи. Початок роботи груп з 8.00 год. 16 березня, графік роботи надалі встановлюватиметься за погодженням з відділенням поліції №2 окремо.

Склад кожної групи: відділення поліції №2 Хмільницького ВП ГУНП – 1 чол. (старший групи), управління Держпродспоживслужби – 1 чол., управління ЖКГ – 1 чол., представник підприємців – 1 чол.

Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Рухаємося на «червоний»?
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України