Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 45

15 лютого 1989 року остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. У цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими козятинчанами, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану усім учасникам тих подій. Ніхто не поверне загиблих, ніхто і ніщо не в змозі зміряти глибину людських трагедій, психологічних потрясінь, які спіткали учасників бойових дій на території інших держав і, зокрема, афганської війни та їхні сім'ї.

У нашому минулому чимало, як славних так і трагічних сторінок. Не стала виключенням і Афганська війна - безглузда авантюра радянського керівництва, яка розтягнулася у часі на десять років. До сих пір вона ятрить серця і душі її безпосередніх учасників. Через пекло Афганської війни пройшли 141 мешканець Козятинщини, серед них – двоє містян: підполковник, начальник політвідділу мотострілецької бригади Герасимчук Сергій Аполлонович, прапорщик, технік групи авіаційного обслуговування Комар Сергій Олексадрович.

Крім Афганістану, наші земляки несли службу в Угорщині, Іраку, В’єтнамі, Чехословаччині, Югославії, Єгипті, Ефіопії, Кубі. Загалом на полях боїв у чужих країнах загинули п’ятеро козятинчан.

 

Сьогодні, у 32-гу річницю виведення військ із Республіки Афганістан і фактичного завершення для нашого народу цієї страшної і незрозумілої війни, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав на мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку загиблим воїнам-інтернаціоналістам зібралися учасники Козятинської міськрайонної організації Української спілки ветеранів Афганістану. Участь у заході взяли Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва, секретар ради Тетяна Римша, керуюча справами виконкому Аліна Тимощук.

- Ніхто із сучасних політиків чи істориків не зможе пояснити, чому наші хлопці були на тій війні, чому вони гинули та калічились за чужі ідеали, - серед іншого підкреслила міський голова Тетяна Миколаївна. - Далека і чужа війна закінчилась. Через її безжальне горнило пройшло багато українських юнаків. І які б оцінки не викликали дії тодішньої влади, сьогодні є необхідність вшанувати пам’ять всіх військових, які чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишаючись вірними присязі до кінця. Маю глибоку надію, що із помилок минулого сучасна влада винесла належні уроки.

Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Річниця, обпалена Афганським лихоліттям
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України