Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 21

Днями до Музею історії міста Козятин завітав наш частий гість, один із організаторів музею вагонного депо Віталій Біда. До виходу на пенсію очолював відділ кадрів вагонного депо і брав активну участь у зборі інформації, експонатів для організації музею залізничного підприємства, яке засноване у 1933 році.

Наш гість і голова профспілки депо Володимир Пресняк, керівництво і колектив депо стояли біля витоків музею, який урочисто було відкрито у 2005 році. Свої організаторські здібності пан Віталій активно проявляє і на заслуженому відпочинку.

Якось завітав до нашого музею з цікавою, неординарною особистістю репортеркою з Києва Христиною Коцірою та фотокореспондентом, бильдредактором, оператором коптера Олександром Хоменко. Журналістка працювала на телеканалах ICTV, hromadske.ua, пише роман. Її прозове оповідання – переможець всеукраїнського конкурсу малої прози «Open world» (2019). Гості зі столиці поцікавились історією залізниці, так як мають завдання написати репортаж до журналу, мультимедійної онлайн-платформи про минуле і сучасне «Локальна історія» на тему нашої залізниці. Проєкт «Локальна історія», який реалізовує Українська Галицька Асамблея, створений у 2013 році, але коло зацікавлених істориків, сформувалось ще у 2010-х роках. Тоді почали знімати перші якісні документальні фільми в Україні – «Золотий вересень», «Срібна земля», «Легіон – Хроніки УГА» режисера Тараса Химича. Всі ці фільми були побудовані на матеріалах усної історії, свідченнях очевидців. На кінець 2018 року команда проєкту записала спогади понад 5000 осіб, зібрала понад 30 000 світлин з родинних архівів.

Перш ніж приступити до творчої роботи, гості відвідали вокзал, музей вагонного депо й наш Музей історії міста Козятин. Пан Віталій люб’язно погодився стати для гостей гідом та запропонував свій транспорт.

Незабаром журнал «Локальна історія» за №4 2021 р. з темою номера «Залізниця» потрапив й до музею й гідно поповнить після наукової обробки наші писемні фонди. Авторська, ілюстрована стаття під загадковою назвою «Вікно в «Казатинъ» про козятинський вокзал сьогодні розмістилася на 8 розгорнутих сторінках. Написано не звично, правдиво й ніби з вікна пробігаючого повз місто залізничників, пасажирського потягу. У цьому ж номері є цікаві захоплюючі розповіді про подільського магната Яна Непомуцена Потоцького, литовсько-білоруський рід Сапіг і про «Люкс- торпеду» - потяг з Польщі, який діставався до кінцевого пункту в 2 рази швидше, ніж сучасні швидкісні потяги.

Дякуємо за інтерес до нашого шедевру архітектури й до залізничників, які проживають у Козятині.

Опублікований матеріал Ви можете переглянути у музеї або на сторінці в мережі інтернет:

https://www.facebook.com/LokalnaIstoria/

https://localhistory.org.ua/magazines/lokalna-istoriia-4-2021/

 

Лілія Макаревич, директор Музею історії міста Козятин

Про нас пишуть
Про нас пишуть
Про нас пишуть
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України