Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 10

13 вересня відзначив 85-річний ювілей письменник-подолянин, уродженець с. Юзефівка (сьогодні Йосипівка) Олександр Гижа.

Музейні працівники в телефонному режимі привітали високоповажного киянина, прозаїка, поета, публіциста, журналіста, майстра пера, історика за освітою і покликом душі.

У відповідь, в знак вдячності, через декілька днів на новій пошті нас очікував подарунок – книги авторства ювіляра. Одна з них «Зламаний меч», роман-реквієм, діалоги в казематі історії окраденої України вийшла з друку минулого року. Інша - історичний роман «Четвертований храм», що побачив світ у 2017 р. Це позирк в нашу історію, як зазначає письменник Олександр, гіркий портрет минувшини кінця XVIIIст. в Україні та її народних рушіїв під проводом Максима Залізняка та Івана Богуна. Обидва романи письменник написав на основі документів і після ознайомлення для вас буде відкриттям, що поема Кобзаря Тараса Шевченка «Гайдамаки» була написана на основі переказів та легенд і багато фактів документально не були підтверджені. Цінними є на титульних сторінках приємного змісту автографи.

У творчому доробку неодноразового лауреата журналістської премії «Золоте перо» й інші книги «Гарячий сніг» (1970), «Невідомий плацдарм»(1981) «Знайомі з вересня »(1976), «Гірська роса» (1987), «Одна в бункері» та продовження «Чорні привиди опівдні»(1986), «Облога Кармалюка»(1993), «Богун», яка була видана в Канаді.

Також у фондах музею можна ознайомитися й з іншими подарунками від літературного діяча, зокрема - «Біблія», над перекладом якої літературною українською мовою копітко працював письменник 20 років, посвідчення члена Спілки письменників, авторська поетична збірка «Окрапини», світлини різних періодів. В минулому ливарник, цукровар, шахтар, як ніхто інший знає життя звичайного українця з особистого досвіду, тому вони написані доступною мовою й зрозумілі та цікаві кожній людині.

Працював письменник в редакціях журналів «Україна», в газеті «Вечірній Київ». Тому головними персонажами є, в першу чергу, звичайні українці й історичні постаті, які творили легендарну минувшину України.

Книги переглянути можна в музеї, а взяти додому і почитати у Козятинській бібліотеці.

 

Лілія Макаревич, директор музею історії міста

Подарунок козятинцям з нагоди ювілею від письменника-земляка
Подарунок козятинцям з нагоди ювілею від письменника-земляка
Подарунок козятинцям з нагоди ювілею від письменника-земляка
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України