Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 225

Безпритульні собаки є однією з найголовніших проблем українських міст і Козятина, зокрема. Попри роботу волонтерів та організацій з відлову тварин, їх щороку стає дедалі більше.

Звідки їх стільки? Здавалося б, зайве запитання. Як звідки? Від тих же бездомних собак. Он їх скільки! А собака здатна народжувати кожні півроку.

Але це лише одна сторона медалі. Дуже часто з’являються повідомлення про термінову допомогу колишнім домашнім тваринам: викинули, «забули», залишили прив'язаним і пішли, вивезли в ліс, вигнали через алергію, через те, що народилася дитина, через переїзд і так далі. Уявіть, що тендітному домашньому псу вдається вижити, і тоді він теж згодом включається в процес поповнення популяції «бездомників» та стає ще агресивнішим.

 

Так чи інакше, питання боротьби із безпритульними тваринами (у прямому і переносному сенсі) у нашому місті вже давно перейшло у категорію надзвичайних ситуацій.

І доля провини за можливість вийти зі становища, що склалося, - за чинним законодавством, яке фактично … забороняє будь-яку боротьбу.

Отже, цитата зі статті 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21 лютого 2006 року: «Регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії».

 

Спираючись на норми Закону, управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради у квітні 2021 року уклало договір про співпрацю з ФОП Болгарським О.В., який має ліцензію на проведення ветеринарної практики. З 8 квітня на території міста розпочався відлов безпритульних тварин з подальшою їх кастрацією (стерилізацією), післяопераційним наглядом, лікуванням, щепленням та ідентифікуванням тварин за допомогою кліпсів. З початку квітня 2021 року відловлено, простерилізовано та щеплено 30 безпритульних собак.

У програмі Розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою Козятинської міської територіальної громади на 2021 рік передбачено фінансування заходів по відлову та стерилізації безпритульних тварин – 160 тисяч гривень.

 

Разом із описаними заходами, розглядається і інший спосіб боротьби із безпритульними собаками – створення притулку. Наказом №439 від 15 жовтня 2010 року Державного комітету ветеринарної медицини України затверджено Положення про притулок для тварин, де, серед іншого, розроблені вимоги до притулку:

- притулок розташовують від житлових будинків та будівель іншого призначення на відстані не менше ніж 300 м., територія притулку має бути огороджена;

- тваринам, що перебувають у притулку, повинна надаватись ветеринарна допомога. 

- притулок повинен обов'язково мати облаштовані приміщення (відділення): приймальне відділення, карантинне відділення, ізолятор, відділення з утримання тварин.

 

Безсумнівною перевагою цієї методики є можливість у стислі терміни «очистити» вулиці від бездомних тварин. Але на один плюс є два серйозних мінуси. Перший - де розміщувати таку кількість тварин? Адже функціонування будь-якого притулку для собак вимагає чималих ресурсів: земля, комунальні послуги, харчування, ветеринарний догляд, робота персоналу і т.д.

Наразі ці питання знаходяться на етапі розгляду в управлінні житлово-комунального господарства міської ради і пошуку варіантів вирішення.

Облік безпритульних собак Козятина та контроль за їхньою популяцією
Облік безпритульних собак Козятина та контроль за їхньою популяцією
Облік безпритульних собак Козятина та контроль за їхньою популяцією
Облік безпритульних собак Козятина та контроль за їхньою популяцією
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України