За даними Центру громадського здоров’я у жовтні поточного року в Україні зареєстровано 65 осередків отруєння дикорослими грибами. Загалом постраждало 87 людей, з них 23 дитини.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Як не отруїтися дикорослими грибами:
-Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-Не куштуйте сирі гриби.
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Джерело:
Більше інформації на наших онлайн ресурсах:
https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA