Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 1
Не сідайте за кермо без автоцивілки!

Кожен водій знає, що сідати за кермо без поліса автоцивілки – це означає порушувати закон і наражати себе та інших учасників дорожнього руху на небезпеку значних фінансових втрат у разі скоєння ДТП.

Поява власного автомобіля зобов’язує водія укласти договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВВНТЗ), тобто автоцивілку, а також стежити за його чинністю.

ОСЦПВВНТЗ або автоцивілка – це інструмент захисту потерпілих під час ДТП. Такий поліс страхування покриває витрати, пов’язані із заподіянням шкоди життю, здоров’ю та майну потерпілих осіб, що спричинені аварією. Наприклад, ремонт автомобіля потерпілого, відшкодування витрат на лікування постраждалим водію та/або пасажирам.

Які витрати не покриває автоцивілка?

  • Поліс ОСЦПВВНТЗ не покриває витрати винуватця ДТП на ремонт власного авто.
  • Не варто очікувати компенсацію за цим страховим полісом, якщо йдеться про пошкодження транспортного засобу внаслідок подій, не передбачених договором страхування. Наприклад, викрадення автомобіля та завдання збитків шляхом злому, пошкодження транспортного засобу внаслідок природніх та техногенних катастроф тощо.
  • Сідати за кермо в нетверезому стані або без законних на те підстав (наприклад за відсутності водійського посвідчення) – незаконно та безвідповідально, тож відповідальність за ДТП у цьому випадку водій нестиме самостійно. Страхова компанія відшкодує ці збитки потерпілій стороні, але звернеться до страхувальника за компенсацією понесених нею витрат.

Якщо ти потрапив в ДТП, яке сталося з вини іншого водія, ремонт автомобіля покриє страхова компанія винуватця в ДТП. Якщо ж аварія сталася з твоєї вини і твій транспортний засіб було пошкоджено, компенсувати витрати за ремонт доведеться самостійно.

Якщо ж потерпілою особою виявися ти і в результаті ДТП пошкоджено твоє авто, а у винуватця ДТП не має ОСЦПВВНТЗ, то такі витрати компенсує Моторне (транспортне) страхове бюро (за умови наявності у тебе чинної “автоцивілки”).

За полісом ОСЦПВВНТЗ страхова компанія компенсує збиток не страхувальнику, а постраждалим із його вини третім особам.

Більше про страхування, дізнавайся на сайті з фінансової грамотності «Гаразд». 

 

 

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України