Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 222

Можна багато аргументів наводити проти безглуздого, незаконного і варварського звичаю палити навесні суху торішню траву, стерню, очерети на берегах водойм. І жодного – «за». Однак, не зважаючи на безліч статей у ЗМІ, постів у соцмережах, профілактичну та інформаційну роботу лісівників, пожежників, екологів, врешті, штрафи, щороку ми бачимо палаючі ниви, пасовиська, лісосмуги, узбіччя автотрас...

Шкідлива звичка спалювати сухі залишки рослинності залишилась нам від радянської доби. Чи то вважали, що попіл від спаленого збагачує ґрунт, чи то для забави, чи від безділля пастухи таку «розвагу» влаштовувати. Але ж ми живемо у 21-му сторіччі! Працюємо не лише з новітніми технологіями, а й щодня пожинаємо негативні плоди недбалого споживацького ставлення людини до природи. Врешті, хоч цей фактор має нас навчити дбайливо ставитися до матінки-Землі.

 

Отже, ще раз про головне - під час випалювань сухостою гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору.

При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту. До речі, гинуть і ті, що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне. А спалюючи траву у місті, ви спалюєте й солі важких металів що осіли на листі – такий дим отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

Також, трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу.

 

Шкода, але ми знову і знову про це забуваємо.

За повідомленням ДПРЧ-11 м. Козятин, минулого тижня вогнеборці чотири рази виїжджали на гасіння пожеж у екосистемах Козятинської громади: гасили у місті Козятин, у селах Козятин та Сигнал суху траву та очерет, що палали. У протидії вогню були задіяні 16 рятувальників зі складу чергового караулу та спецтехніка. На жаль, пожежами знищено майже 5 гектарів сухостою, а значить пошкоджено 5 гектарів родючого ґрунту.

 

Вкотре нагадуємо: суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують, що спалювати траву корисно, помиляються самі і вводять в оману інших.

Пам’ятайте! Кожен акт підпалу – це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

 

Для довідки.

Цитата з Кодексу України про адміністративні правопорушення:

«Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України