Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 17

29 вересня виповнюється 156 років з дня народження Михайла Грушевського – видатного українського вченого, історика, громадського діяча й очільника Української Центральної Ради.

В дитинстві разом з родиною перебував у селі Сестринівка, де народилися мати Глафіра Захарівна, сестра Ганна. Дідусь Захарій Іванович Опоков був священиком Свято - Покровської церкви і 56 р. очолював приход. Тут юний Михайло робив перші спроби пера як белетрист і написав оповідання "Бідна дівчина" під псевдонімом Михайло Заволока. Воно було опубліковане у 1886 р. в херсонському часописі "Степ". 7 серпня 1892 р. майбутній голова України перебував разом з дідусем і бабусею у священика с. Козятина Лукінської церкви Павла Завадінського, щоб сповідатися (приміщення 1853 р. забудови збереглося й досі - це будинок культури і Козятинська старостинська округа).

У Козятині він перебував проїздом на старовокзальному дворику, а пізніше з 1889 р. насолоджувався неперевершеною архітектурою одного із кращих вокзалів тогочасної мережі залізничних доріг.

Саме тому у 2006 р. відкрито Музей Великого українця Михайла Грушевського у с. Сестринівка. Його ім’я присвоєно Сестринівській гімназії та центральній вулиці. В Козятині теж присвоєно ім’я Михайла Грушевського одній із головних вулиць міста. Поруч встановлено у 2004 р. пам’ятник із жежелівського, місцевого граніту  відомого українського скульптора, академіка, народного художника України Валентина Зноби , який також є автором скульптури княгині Анні - королеві Франції у  м. Санлісі (2005 р.).

Відвідайте колиску дитинства й юності непересічного українця і будете у захваті.

Михайло Грушевський і Козятинщина
Михайло Грушевський і Козятинщина
Михайло Грушевський і Козятинщина
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України