Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 9

Днями до Музею історії міста Козятин завітав відомий вінницький художник, уродженець Козятина Олександр Никитюк. Наш земляк відомий на Вінниччині, в Україні та на зарубіжжі менеджер, куратор, художник, засновник і голова правління обласної громадської організації «Лабораторія актуальної творчості». В його творчому доробку понад 25 виставок, як у Вінниці, так і по Україні й у ближньому зарубіжжі. Має три вищі освіти, одна художня-факультет станкового живопису і графіки, друга педагог історик, а третя-Школа арт- менеджменту при Асоціації артгалерей України. В свій час працював в Козятинському Центрі позашкільної роботи з дітьми та підлітками.

Олександр не єдиний на Вінниччині художник, який займається актуальними візуальними практиками: провокував в свій час боді – артом і перфомансом в «Ініціації», перетворював в мультимистецький простір цілий під знос будинок у Вінниці «Андеграундом». За його ініціативи і за участю молоді з різних куточків світу та за підтримки влади було засновано єдиний в Україні, пов’язаний з історичною минувшиною, міжнародний зимовий ленд-фестиваль «Аплікація духа», буклет з якого подарував нашому музею. Олександр є у часником і засновником багатьох інших цікавих проєктів, географія арт - подій яких за його участю надзвичайно різноманітна, а саме: карпатські и подільські «Шешоры», «Арт-Поле», «Могрица» на Півночі, київські «Весняний вітер» й «ГогольFEST »,« Форт.Місія » на кордоні з сусідньою Польщею, міжнародний фестиваль «Живий вогонь», всього не перелічити.

Впродовж усього періоду Олександр не забуває про рідне місто, підтримує зв’язки. Подарував під час організації музею колекцію ікон на дереві. Музейники у 2015 р. організували персональну виставку Олександра «Джерела свідомості», яку радо і з задоволенням відвідали наші місцеві мешканці. А декілька років тому взяв участь у арт-проєкті, який проходив з ініціативи художниці Тетяни Куліш та Козятинської міської ради «ART-ВОДОКАЧКА» і подарував зістарений пейзаж Водокачки зі старим «венеціанським» містком, як він його називає

Днями він перебував  з сестрою в  нашому місті і завітав до музею. Працівники скарбниці культурних надбань міста залізничників здивували вінницького митця, продемонструвавши автопортрет 30-річної давнини й картину, які були знайдені у занедбаному під  знесення приміщенні районного будинку культури. Треба було бачити в ту мить обличчя митця. Олександр розповів історію створення їх в ті скрутні часи безгрошів’я й  суцільного дефіциту. Виявилось, що «Автопортрет» написаний на підручних матеріалах  змішаними фарбами, в тому числі й типографськими. На наше прохання Олександр Никитюк залишив на звороті свої автографи.

Музейники Провели невеличкий екскурс залами музею й з задоволенням поспілкувалися з непересічною творчою персоналією.

 

Директор КЗ «Музей історії міста Козятин» Лілія Макаревич

Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Музейники здивували гостя
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України