Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 65

Така кричуща ситуація стала наслідком абсолютного ігнорування контролю за станом джерел протипожежного водопостачання у Козятині останніми роками. Навіть попри трагічні приклади пожеж у громадських будівлях в Україні та у країнах близького зарубіжжя, де саме робочий стан гідрантів міг врятувати не одне життя.

 

За вивчення питання щодо відновлення робочого стану пожежних гідрантів, які знаходяться на території міста, взялися учасники створеної нещодавно робочої групи на чолі із заступником міського голови – начальником управління ЖКГ міської ради Андрієм Корнійчуком. До неї увійшли представники житлово-комунального господарства, відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи, Державної пожежно-рятувальної частини №11 та Київського територіального управління філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд».

У ході обстеження ситуації із пожежними гідрантами Козятина фахівцями робочої групи встановлено, що основною проблемою незадовільного стану утримання джерел протипожежного водопостачання є відсутність чітко визначеного розмежування мереж водопостачання з розташованими на них пристроями (пожежними гідрантами) і, відповідно, відповідальних за їхній технічний стан.

Про це говорили на черговому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося днями.

Отже, на території міста обліковується 60 пожежних гідрантів, з яких 23 на сьогоднішній день несправних, з них 2 демонтованих, на 2 не забезпечений нормальний доступ до гідрантів, на 1 занижений стояк, до 1 не підключена вода, на 17 зірвані штоки.

Ситуація просто кричуща, якщо взяти до уваги, що більшість гідрантів призначена для ліквідації пожеж у багатоквартирних будинках, об’єктах з масовим перебуванням людей, об’єктах критичної інфраструктури, тощо (гідранти розташовані, згідно державних норм, на відстані не більш ніж 200 метрів від таких об’єктів). Згідно діючого законодавства, суб’єкти господарювання вказаних об’єктів, а також ОСББ мають бути відповідальними за стан пожежних гідрантів, адже це насамперед безпека працівників та відвідувачів суб’єкту господарювання, мешканців багатоквартирних об’єктів.

 

Тож, з метою належного використання пожежних гідрантів при ліквідації пожеж, аварій, катастроф, стихійного лиха, забезпечення безпеки людей, на підставі пропозицій робочої групи та за результатами доповіді, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила рекомендувати робочій групі, що проводить обстеження мереж водопостачання з розташованими на них пожежними гідрантами, залучати до таких робіт також і керівників суб’єктів господарювання, ОСББ, уповноважених осіб при формі управління будинком «управління загальними зборами». Ба більше: управлінню ЖКГ міської ради при створенні ОСББ чи управління загальними зборами в обов’язковому порядку до пакету документів рекомендовано залучати акти розмежування систем життєзабезпечення (водо-, газо-,електропостачання). При цьому управління ЖКГ повинно опрацювати питання щодо можливості надання фінансової допомоги ОСББ та управлінням загальними зборами для ремонту несправних пожежних гідрантів.

Разом із тим, робоча група повинна до 30 червня поточного року за результатами обстеження надати пропозиції виконавчому комітету міської ради щодо розмежування мереж водопостачання з розташованими на них пожежними гідрантами.

 

Сподіваємося, ні смажений, ні червоний півень не клюватимуть Козятин та козятинчан за неуважність до пожежних гідрантів останніми роками. Наразі ситуація виправлятиметься, адже нарешті джерела протипожежного водопостачання будуть обліковані, а значить матимуть балансоутримувача, який слідкуватиме за належним станом пожежних гідрантів: проводитиме технічне обслуговування та ремонт.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України