Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 30

Переддні до початку святкування 30-ої річниці Незалежності України були надзвичайно насиченими на події. Ось і 19 серпня 2021 року в місті Погребище Вінницької області відбувся IV Всеукраїнський форум «Україна сакральна» за зміцнення національної єдності, на якому побували і представники Козятинської територіальної громади. Завдяки сприянню Козятинської міської ради та відділу культури, на форумі Музеєм історії міста Козятин було представлено виставку робіт нашої землячки, художниці Тетяни Куліш. Минулого року відбулася персональна виставка мисткині, а згодом усі роботи були нею урочисто подаровані скарбничці історії міста. На форумі було представлено 14 робіт, майстерно виконаних аквареллю, які зачаровували учасників дійства.

Сакральна Україна – свята, священна, славетна, духовна, героїчна, епічна, легендарна, літописна, бувальщинна – в’є гніздо у витоках святої для українців річки Рось. 19 серпня, на Преображення Господнє і Яблуневий Спас, до Погребища з’їхалося поважне Побратимство громад Сакральної України. До нього на сьогодні входять або тісно з ним співпрацюють 73 громади з населенням близько 7 мільйонів чоловік. Їхні повноважні представники прибули на IV Всеукраїнський форум єдності та злагоди «Україна сакральна». Вже вчетверте гостей вітала Погребищенська земля наказного гетьмана Визвольної доби Максима Кривоноса. Форум вперше проводився на трьох локаціях: біля Козацького хреста «Борцям за волю України», на міському стадіоні «Колос», на витоках ріки Рось, у гідрологічному заказнику місцевого значення «Зелені криниці» поблизу села Ординці Погребищенського району.

Гімн України перед початком роботи Форуму виконав Олександр Онофрійчук – золотий голос Поділля, фіналіст «Голосу країни-2» та уродженець Козятинської територіальної громади.

Погребищенський міський голова Cергій Волинський, відкриваючи захід, зазначив, що сьогодні всі зібрались на історичному для усіх місці, біля Козацького хреста «Борцям за волю України», щоб спільною молитвою вшанувати борців за волю і незалежність України, просити захистити наших відважних бійців на передовій, пришвидшити перемогу над агресором, щоб справедливий мир запанував на українській землі. Заступник голови Вінницької обласної ради Анатолій Ткач також привітав учасників заходу від імені керівництва та депутатського корпусу обласної ради і вручив Подяку від імені голови Вінницької обласної ради Вячеслава Соколова засновнику Форуму Василю Моргуну.

Учасники заходу поклали квіти до Козацького хреста «Борцям за волю України», хвилиною мовчання та спільною молитвою вшанували борців за волю і незалежність України всіх часів, за мир і злагоду на Українській землі.

На міському стадіоні «Колос» проведений турнір з міні-футболу в їхню ж пам’ять, за участі представників місцевого самоврядування Погребищанщини і міст та громад-побратимів.

Форум ознаменувався появою у витоках Росі 5-метрового тризуба, Державного Герба України, символу неперервності державотворчої традиції від Київської Русі до сучасної України. Тризуб, який єднає українців і у Центрі, і на Заході, і на Сході, і на Півдні України.

Вперше форум супроводжував Побратимський ярмарок-частування, на якому відроджуватимуться традиційні сакральні цінності українського народу – гостинність, побратимство, толока, складчина, благодійність. На ярмарку-частуванні відбулася презентація громад Побратимства і дієвих громадських організацій. Гості взнали про їхнє минуле та сьогодення, пригоститися традиційними для тієї чи іншої місцевості стравами. Діяли виставки Вінницького обласного краєзнавчого музею – «Визначні пам’ятки Вінниччини» і «Видатні особистості Вінниччини», виставка Музею історії міста Козятин «Красиве і корисне» акварелістки Тетяни Куліш та виставки місцевих майстрів народної творчості.

Під час огляду виставок до представників Козятинської громади - художниці Тетяни Куліш та наукового співробітника Музею історії міста Козятин Наталії Баштової - підійшов засновник дійства Василь Моргун у супроводі почесних гостей, який відзначив красу та майстерність робіт і відмітив, що козятинчани вже не вперше беруть участь у цьому заході, тож відтепер у нашої громади є постійне «нумерне» місце учасника форуму. Усіх бажаючих Наталія Баштова знайомила з пам’ятками історії Козятина і дарувала буклети.

Форум завершився «Майданчиком Українського діалогу», де вшановувалося наше славетне минуле, обговорювалися актуальні проблеми сьогоднішньої України та пропонувалися шляхи їх вирішення. Наприкінці було прийняте Звернення Побратимства громад Сакральної України до усіх українських громад культурно-просвітницького, національно-патріотичного та екологічного змісту. Зокрема, громади-побратими вирішили покровительствувати нині забутим і занедбаним сакральним місцям, пов’язаним із загальнонаціональними символами, визначними подіями, видатними пам’ятками, знаковими постатями, які уособлюють український національний дух.

Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Козятинська громада на Всеукраїському форумі «Україна сакральна»
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України