Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 58

Третя хвиля коронавірусу накриває Україну. Вся країна з 00 годин 00 хвилин 23 вересня перейде у жовту карантинну зону. Таке рішення ухвалила Державна комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 вересня. Сьогодні подібне рішення затвердили на засіданні Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Козятинської міської ради (протокол додаємо до допису у причіпленому файлі).

Отже, за затвердженими МОЗ нормами, у жовтій зоні діють такі загальні карантинні обмеження (є винятки за умови вакцинації):

- концерти - масові заходи мають відбуватись, якщо на одну людину є щонайменше 4 кв. метри площі;

- ресторани - не більше 4 людей за столиком, а відстань між столами - мінімум 1,5 метри;

- кінотеатри - мають працювати із заповненістю залів (усіх залів певного кінотеатру разом) менше за дві третини місць, або ж не більше 50% місць у кожному окремому залі цього кінотеатру;

- спортивні зали - можуть працювати лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна людина на 10 кв. метрів площі.

У жовтій зоні слід обов'язково носити маски у приміщеннях, дотримуватися фізичної дистанції у 1,5 м.

 

Бонуси для вакцинованих і заборони для невакцинованих

Цей карантин відрізнятиметься від інших тим, що уряд дозволив ряд послаблень для людей, які отримали одну чи дві дози щеплення від коронавірусу.

Минулого тижня Кабмін ухвалив нові правила карантину.

За ними, всі обмеження жовтої зони не будуть працювати, якщо всі відвідувачі та щонайменше 80% організаторів концертів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв, спортзалів та басейнів мають хоча б одне щеплення.

Також обмеження не працюють, якщо відвідувачі та працівники мають дійсний (72 год) результат ПЛР-тест чи експрес-тестування.

Тобто, якщо людина має хоча б одне щеплення, вона без обмежень може відвідувати кафе, ресторани, кінотеатри.

А як щодо освітніх закладів?

Зрозуміло, що найбільше усіх цікавить питання роботи шкіл та садочків.

На сайті Міністерства освіти і науки дані повні роз’яснення з цього питання.

При жовтому рівні карантинних обмежень відвідування закладів освіти здобувачами освіти БУДЕ ДОЗВОЛЕНО ЗА УМОВИ НАЯВНОСТІ НЕ МЕНШ НІЖ У 80% працівників закладу освіти одного з обов’язкових документів:

- жовтого COVID-сертифіката, який підтверджує щеплення однією дозою дводозної вакцини (генерується через мобільний додаток Порталу Дія (Дія));

- зеленого COVID-сертифіката, який підтверджує повний курс однодозної чи дводозної вакцини (генерується через мобільний додаток Порталу Дія (Дія));

- міжнародного свідоцтва про вакцинацію (видається сімейним лікарем або лікарем, який проводив щеплення, після отримання повного курсу вакцинації від COVID-19);

- довідки 063/о (видається лікарем, який проводив щеплення, після щеплення однією дозою дводозної вакцини).

- COVID-сертифіката про одужання особи від зазначеної хвороби (сертифікати генеруватимуться після настання відповідної технічної можливості).

Якщо в закладі освіти менш ніж 80% працівників, які мають один із необхідних документів, навчання має продовжуватися (!) з використанням технологій ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ.

Разом із тим, при «жовтому» рівні епідемічної небезпеки забороняється:

- відвідування закладів освіти здобувачами освіти в разі, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;

- проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).

Умова щодо наявності 80% вакцинованого персоналу НЕ ПОШИРЮВАТИМЕТЬСЯ на заклади дошкільної освіти та 1-4 класи закладів ЗСО. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм. Такий «виняток» діятиме при «жовтому» та «червоному» рівнях епіднебезпеки.

Звертаємо увагу на те, що запроваджені Урядом обмежувальні заходи – це кроки до стримування темпів поширення вірусу, до мінімізації ризиків захворюваності серед населення, до збереження економічної стабільності в державі. Але без нас із вами ці кроки не спрацюють. На сьогодні Україна повністю забезпечена вакциною, організована зручна та доступна інфраструктура роботи пунктів щеплення. А тому залишилося лише кожному з нас зробити свій вибір на користь здоров’я та безпеки оточення.

Козятинщина з 23 вересня перейде у жовту зону. Що це означає і які будуть обмеження
Козятинщина з 23 вересня перейде у жовту зону. Що це означає і які будуть обмеження
Документи:
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України