Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 16

На порядку денному – подальша спроможність лікарні. І це не пафосні заяви чи маніпулятивна поведінка – це реалії, у яких опинився наш лікувальний заклад через неявку депутатів на сесійні засідання і, відповідно, неприйняття життєво важливих для ЦРЛ фінансових документів та змін до місцевої програми охорони здоров’я.

Козятинська ЦРЛ чітко та впевнено увійшла до спроможної мережі лікувальних закладів Вінницької області. Фаховий рівень козятинських медиків – один із найвищих у області, що не залишилося неоціненим. Однак, нові стандарти надання медичної допомоги вимагають значного оновлення та модернізації матеріально-технічної бази лікарні. Без термінового внесення необхідних змін та сталого прогресу у цьому процесі Козятинська ЦРЛ вже наступного року може опинитися без підписаного договору із Національною службою здоров’я України по деяким пакетам. Ситуація критична і потребує негайних дій!

Найгостріші питання, які потребують вирішення ще до завершення поточного року, можна закумулювати у таких пунктах:

 -ремонт та реконструкція приміщень лікарні, що наразі не відповідають стандартам ДБН В.2.2-10:2022 та вимогам договору із НСЗУ;

 -встановлення кисневої станції, адже лікарня продовжує користуватися балонним киснем, що є фінансово збитковим та не відповідає новітнім методам забезпечення кисневої підтримки пацієнтів;

 -створення мікроклімату приміщень лікувального закладу через встановлення у палатах та ординаторських стаціонарних відділень системи кондиціювання, що є нагальною вимогою часу та терміновим завданням МОЗУ;

-модернізація діагностичного та медичного обладнання лікарні (є критична потреба у оновленні гастроскопічного обладнання, УЗД апарата, лапароскопічного устаткування тощо).

Власних ресурсів лікарні на даний час не вистачає аби покрити усі потреби. Однак, згідно п.5 ст.3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», міська рада може фінансувати, згідно програм розвитку комунальних закладів охорони здоров’я, оновлення матеріально-технічної бази, а також капітальний ремонт та реконструкцію.

У лютому 2023 року сесією Козятинської міської ради було прийнято рішення про виділення КП «Козятинська ЦРЛ» 5 млн.грн для закупівлі медичного обладнання. При використанні бюджетних коштів передбачено програмно цільовий метод використання. Тобто: цільове призначення коштів визначено, однак, відповідних змін до місцевої програми не внесено. Відтак лікарня вже протягом лютого-вересня 2023 року не може використати ці кошти.

Отже важелі впливу на ситуацію матеріально-технічної стагнації Козятинської ЦРЛ є. Залишається лише запустити їх у дію!

Тож, усіх депутатів Козятинської міської ради 8 скликання запрошуємо взяти участь у конструктивному засіданні круглого столу, що відбудеться 26 вересня о 14.00 у актовій залі Козятинської ЦРЛ (адмінкорпус, 4 поверх).

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України