Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 11

20 січня День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів, коли згадують захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Відзначається щороку 20 січня, згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України.

В  КЗ Музей історії міста Козятин фунціонує зала  «Звитяги та мужності наших земляків». В галереї Героїв-полеглих козятинців і жителів в минулому Козятинського району та нашої територіальної громади портрет уродженця с. Самгородок 1981 року народження Юрія Осаулка, з позивним «Єсаул». 17 лютого  Герою виповнилося б 42 роки.

Старшина роти 81-ї окремої аеромобільної бригади, 90-го окремого аеромобільного батальйону Юрій Осаулко один із кіборгів, який захищав Донецьке летовище до останнього дня 20 січня 2015 року. Він загинув під бетонним перекриттям, яке обвалилося, але тіло самгородоцького кіборга повернули додому лише через 4 місяці.

  21 травня уся громада була у скорботі й  проводжала у вічну дорогу свого Героя.

 23 серпня 2014 року був призваний державою виконати свій патріотичний  обов’язок. Після попередньої військової підготовки направили воїна в зону    АТО на Схід України в села Костянтинівка, Водяне, Піски. Напередодні Нового року був у  короткій відпустці а з 5 січня захищав до останнього подиху Донецький аеропорт. Вважався зниклим безвісти після  важкого бою з 20 січня 2015 року. Старшина з позивним "Єсаул" саме того дня  в останнє виходив на зв’язок із родиною.

Полонені української армії, що використовувалися  ворогом, як  дармова робоча  сила, упізнали в одному із загиблих  Юрія Осаулка.  Трагічна звістка була підтверджена для рідних експертизою ДНК та особливою прикметою – зламаним мізинцем. В мирному житті наш земляк працював електриком. Був одружений. Без тата залишилися дві донечки - Інеса та Віка, втратили сина батьки.

Указом Президента України за особисту мужність та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагорожений орденом "За мужність" III ступеня.  Також нагороджений нагрудним знаком "За оборону Донецького аеропорту", медаллю УПЦ КП "За жертовність і любов до України", нагрудним знаком "Гідність та честь", почесною відзнакою Козятинської міської ради "За героїзм та патріотизм"  та нагрудним знаком Козятинської районної ради "За заслуги перед Козятинщиною" (посмертно).

На честь загиблого земляка на будівлі Самгородоцької школи встановлено меморіальну дошку. Церемонія відкриття пам'ятного знаку відбулася  17 січня 2016 року за участі батьків героя.

Дружина Героя  пані Олена  Вікторівна передала на збереження до музею речі, які належали звитяжному Воїну. На вітрині рукавиці теплі, окуляри, пасок, жилет, портянки, ніж мужнього Захисника рідної землі.

10 вересня потрапив у пекло, облаштоване на землі із назвою, «Донецький аеропорт», мешканець села Зозулинці, на той час Козятинського району, командир бойової машини військової частини В 2830 Шайдулла Камзінов 1975 року народження.

2 жовтня 2014 року під мінометним обстрілом, ризикуючи власним життям з побратимами по зброї, намагаючись врятувати мирне населення  з-під вогню в районі Донецького аеропорту біля селища Піски (Ясинуватського району), Шайдулла загинув від поранень не сумісних з життям.

Указом Президента України №282/2015 від 23 травня 2015 року "За особисту мужність і героїзм виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом "За мужність"  III ступеня (посмертно).

      Рішенням сесії Козятинської міської ради від 25 березня 2016 року нагороджений Почесною відзнакою - нагрудним знаком "За героїзм та  патріотизм" та нагрудним знаком Козятинської районної ради "За заслуги перед Козятинщиною" (посмертно).

9 травня 2015 року було урочисто відкрито меморіальну дошку на приміщенні Зозулинецької сільської школи, яку закінчив в свій час загиблий Герой.
 

 Підготувала директор музею Лілія Макаревич

Кіборги вистояли, не встояв бетон
Кіборги вистояли, не встояв бетон
Кіборги вистояли, не встояв бетон
Кіборги вистояли, не встояв бетон
Кіборги вистояли, не встояв бетон
Кіборги вистояли, не встояв бетон
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України