Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 30

Питання безпеки вакцин є актуальним та важливим, особливо в умовах проведення кампанії імунізації населення України від гострої респіраторної хвороби COVID-19 вакцинами нового типу.

Останнім часом з’явилась інформація щодо появи відтермінованих, нетипових реакцій у місці введення вакцини м-РНК типу, переважно після Moderna. З урахуванням клінічних проявів, що виникали після застосування вакцини проти COVID-19, ці реакції отримали назву синдрому «рука COVID».

Враховуючи розширення кампаній імунізації у всьому світі, ці реакції  викликають занепокоєння з боку медичних працівників. Тому ми хотіли б надати інформацію щодо причини, клінічних проявів, строків розвитку, тривалості та подальших дій медичних працівників при встановленні діагнозу синдром «Рука COVID».

Виникнення синдрому «Рука COVID» пов’язано з затримкою реакції гіперчутливості шкіри, що виникає на місці ін’єкції або навколо неї. На відміну від звичайних вакцин, де антигеном є вбитий або ослаблений компонент інфекційного агенту, вакцини м-РНК вимагають її трансляції для генерації ендогенно продукованого вірусу-спайку, де генерується імунна відповідь.

Клінічними проявами синдрому «Рука COVID» є свербіж, висипка червоного або знебарвленого кольору, різного розміру, набряк, біль, ущільнення.

Як відомо, реакції в місці ін’єкції є загальними для більшості вакцин. Зазвичай вони виникають протягом 24-48 годин після вакцинації і зникають протягом 1-2 днів, хоча деякі можуть бути більш тривалими.

За результатами нещодавніх досліджень, що були опубліковані у квітні 2021 році в інтернет виданні PubMed атипова затримка реакції у місці ін’єкції після застосування м-РНК вакцини проти COVID-19, проявляється приблизно через тиждень після введення вакцини, зберігається  протягом кількох днів. Середній вік пацієнтів, у яких проявився синдром «Рука COVID» становив  51 рік (діапазон 27-73 роки), початок проявів після щеплення в середньому  – 7 днів (діапазон, 5-11 днів), тривалість проявів в середньому 5 днів (діапазон 3-8 днів). Як відомо, нетипові реакції  переважно проявлялись після першої дози у жінок. Серед клінічних проявів переважали біль, почервоніння, набряк та свербіж  у місці ін’єкції. В поодиноких випадках спостерігались пухирі у місці ін’єкції. Всі особи, у яких виникла відтермінована реакція у місці введення завершили вакцинальний комплекс другою дозою, без повторної подібної реакції. Ймовірно гуморальна або клітинна імунна відповідь, що спричинена першою дозою, змогла пом’якшити будь-яку реакцію на другу дозу

Ми сподіваємось, що цей лист допоможе медичним працівникам правильно визначати відтерміновані, нетипові реакції у місці введення вакцини м-РНК типу, та своєчасно повідомити про них Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України. Крім того, ця актуальна інформація допоможе зняти насторогу серед пацієнтів та завершити повний курс вакцинації.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України